Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Последно сбогом с Николай Волев и Радослав Спасов (СНИМКИ+ВИДЕО)

22 октомври 2024, 15:56 часа • 936 прочитания

На 22 октомври бяха поклоненията пред двама от големите български кинодейци - Николай Волев и Радослав Спасов. Двамата си отидоха в рамките само на няколко дни.

Поклонението пред Радослав Спасов

В сутрешните часове приятели, колеги и близки изпратиха с аплодисменти в последния му път кинооператора Радослав Спасов. На поклонението пред Спасов в столичната църква "Св. Седмочисленици" се стекоха десетки български актьори от поне две поколения, с които Спасов е работил през годините. Той беше оператор на едни от най-известните български филми. Спасов бе и един от гражданските активисти в сферата на българското кино.

Още: Отиде си операторът и режисьор Радослав Спасов

Евгений Михайлов на поклонението пред Радослав Спасов, снимка: БГНЕС

Радослав Спасов, или Славчо, както го наричаха колегите му, е снимал едни от най-известните български филми: "Мера според мера", "Лачените обувки на незнайния воин", "Аватнаж", "Вилна зона", "Време разделно", "Служебно положение ординарец", "За къде пътувате?".

Той бе режисьор на "Сирна неделя", "Откраднати очи", "Пеещите обувки".

Последно сбогом с Николай Волев

В 13 ч. в столичния храм "Света София" бе поклонението пред големия режисьор Николай Волев, който загина при трагичен инцидент след падане от прозореца на жилището си в София.

Елена Петрова, която изпълнява главната роля във филма на Николай Волев "Козият рог", снимка: БГНЕС

Волев завършва кинорежисура в Англия и години след това се завръща в родината ни и се заема с киното. Николай Волев е режисьор на едни от най-обичаните български филми като "Двойникът", "Господин за един ден", "Да обичаш на инат", "Маргарит и Маргарита" и "Козият рог". Режисьор е и на по-нови заглавия като "Огледалото на дявола", "Извън пътя", документалните филми -"Цимент", "Грънци", Дом 8", "Вестникарската война", "За смъртното наказание", "Бърза помощ", "Зимна приказка", "Кремиковци - снимка за спомен", "Вечният любовник".

Снимка: БГНЕС

Освен като режисьор и сценарист, Волев се изявяваше и като актьор. Гледали сме го в серии на "Селцето", в "Прилив на нежност", "Мечтатели" и "Far from Berlin". Казва за себе си "Живях и продължавам да живея волно. Не се подчиних на никого, освен на собствената си съвест", припомня БГНЕС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес