Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уроците по история и Българската армия - хибридна война „по учебник“ (ВИДЕО)

22 октомври 2024, 17:35 часа • 412 прочитания

В днешното издание на рубриката „Видимо и невидимо: Отбраната отвътре“ полк. о.р. Владимир Миленски разговаря с д-р Румена Филипова, председател и основател на Института за глобални анализи. Д-р Румена Филипова има докторска и магистърска степен по международни отношения в Оксфордския университет, както и бакалавърска степен по политика, психология и социология в Кеймбридж. Тя е опитен анализатор и редовен сътрудник на няколко високоавторитетни академични институции и форуми.

Д-р Филипова споделя, че след направен подробен анализ на съдържанието на всички версии на учебниците по история за 4, 7, 10, 11 и 12 клас, защото там се коментира ролята на русия в критични епизоди от нашето минало, Институтът за глобални анализи е публикувал в края на миналата година подробен доклад. Основните тенденции, които са характерни и се наблюдават в тези учебници са заглушаване на негативните последици от вмешателството на русия в българския политически, икономически, социален, а също така и международен живот, особено след Освобождението от Османската империя, в резултат на руската военна дейност и често пъти това заглушаване, пък и недостатъчен анализ или материал, се съпровожда с позитивни епитети, чрез които се описва русия като „освободителка“, като добронамерена, едва ли не, към България, но всъщност по-дълбокото изучаване на историята показва, че това не задължително винаги е било така. Още: Как можем да променим съдбата си? (ВИДЕО)

„Много важно е, че има една тенденция на прехвърляне на интерпретативна отговорност от учебниците към учениците. В самите учебници, в края на уроците има текстове и въпроси към самите ученици. Много често пъти се задава въпроса: „Как може да се оцени ролята на русия в даден критичен епизод от българското минало?“. Тук има няколко проблема. Първият проблем е, че не съществува достатъчна информация в самите учебници, в самите текстове, на базата, на който материал учениците да могат да си съставят мнение.“, казва д-р Филипова.

Според д-р Филипова вторият проблем е свързан с това, че българската образователна система не помага за формиране на критично мислене в учениците. „Повече се набляга върху наизустяването на определена информация, отколкото на например творческите проекти или на дебатите или дискусиите между учениците, така че те постепенно да могат да си съставят това критично мислене, т.е. информацията на базата, на която да се състави това мнение е много важна, е основата, но след това трябва да се развиват и други способности за да може един ученик да подбере по-добрия от по-лошия аргумент.“

Как това образование, което не е научило на критично мислене, на национални интереси и цели, на идентичност, на разбиране за врагове и приятели в международните отношения, ще се отрази на момчето или момичето, което ще се влее в редиците на Българската армия?

„Русия оказва психологическо, както и културно-социално влияние върху българското население, което се случва, както чрез образователната система, а именно липсата на реформи в образователната система директно обслужва руските интереси, т.к. се прокрадват и се проповядват цели и също така послания, които са директно в унисон с руските интереси. Също така има и вмешателство в социалните процеси, например в протестната дейност, т.к. русия чрез т. нар. ѝ местни проксита, включително и политически партии, организира инсценирани протести, особено в посока на т. нар. неутралитет, който голяма част от руските поддръжници тук в България биха искали да се осъществи по отношение на позиционирането на страната спрямо агресията на русия срещу Украйна. Още: Владимир Миленски: Офицерите трябва да служат не на личност или партия, а на цялата нация (ВИДЕО)

Целият разговор на полк. о.р. Владимир Миленски и д-р Румена Филипова гледайте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес