Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев: Гутереш отхвърли поканата на Украйна за срещата за мир, но прие тази на престъпника Путин

22 октомври 2024, 15:47 часа • 1124 прочитания

Украинското външно министерство осъди планираното посещение на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш в Русия. На 24 октомври той ще се срещне с диктатора Владимир Путин в Казан - за първи път от април 2022 г.

"Генералният секретар на ООН отхвърли поканата на Украйна за първата световна среща на върха за мир в Швейцария. Той обаче прие поканата за Казан от военнопрестъпника Путин. Това е погрешен избор, който не допринася за каузата на мира. Той само вреди на репутацията на ООН", обявиха от Министерството на външните работи в Киев.

Още: Гутереш се среща с Путин

Защо Гутереш ще се срещне с Путин?

В Казан вече започна 16-ата среща на върха на БРИКС. На нея Путин трябва да проведе около 15 двустранни срещи, включително с китайския президент Си Дзинпин, индийския премиер Нарендра Моди, южноафриканския президент Сирил Рамафоса, турския президент Реджеп Тайип Ердоган, иранския президент Масуд Пезешкиан, египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси и др. Си Дзинпин и Моди вече пристигнаха в Русия и бяха посрещнати официално.

Гутереш също е получил покана. Последно той се срещна с издирвания от съда в Хага диктатор Путин на 26 април 2022 г., два месеца след началото на руската инвазия в Украйна. Тогава той каза на стопанина на Кремъл в Москва, че вярва в „положителния“ изход на преговорите с Украйна. Гутереш подчерта, че руската инвазия и анексирането на украинска територия „нямат място в съвременния свят“.

„Войната в Украйна остава отворена рана в сърцето на Европа“, заяви той отново през февруари 2024 г., две години след началото на руската инвазия.

Припомняме, че Антонио Гутереш е обявен за "песона нон грата" в Израел.

Още: Израел забрани на генералния секретар на ООН да влиза в страната

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес