Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Станишев: Докладът "Драги" ясно казва, че Европа губи състезанието със САЩ и Китай

22 октомври 2024, 17:51 часа • 433 прочитания

Докладът "Драги" ясно казва, че Европа губи състезанието със САЩ и Китай. Това заяви Сергей Станишев - министър-председател на Република България (2005 - 2009), на експертната дискусия върху доклада на Марио Драги "Бъдещето на европейската конкурентоспособност".

Още: Доклад: ЕС се нуждае от 750 - 800 млн. евро годишно, за да е конкурентен на САЩ и Китай

"Светът се променя драматично и ускорено - нови са източниците на ускорен растеж. Тук Европа изостава, тя залага на традиционни сектори като автомобилостроенето, но и там изостава. Променя се коренно търговията от свободна към все по-затворени блокове и има много предизвикателства, свързани с това", отбеляза Станишев.

По думите му за да оцелее ЕС и нашият социален модел и живот, Европа трябва да се промени радикално. Според Станишев докладът дава две големи новини.

"Първата е необходимост от индустриална политика. Дълго време се смяташе, че няма нужда от такава, но не е така, защото, ако погледнем Китай - от десетилетия провеждат целенасочена индустриална политика с всички инструменти. Последните години и САЩ тръгнаха в тази посока", посочи Станишев.

"Необходимост от безпрецедентни инвестиции"

По думите му втората нова голяма новина е необходимостта от безпрецедентни инвестиции от страна на ЕС.

"Големият въпрос е как да се активират частният капитал и спестяванията на европейците. Мащабът на тези инвестиции би трябвало двойно да надхвърли като пропорция съотношение към БВП инвестициите от плана "Маршал" от Втората световна война, който даде тласък на европейското развитие", коментира още бившият премиер.

Още: Сергей Станишев се завръща в родната политика

"Защо има значение този доклад? Първо, той отразява нарастващия натиск - политически и обществен; второ, това не е аналитичен академичен доклад, той беше поръчан от ЕК; така че можем да сме сигурни, че много от идеите ще бъдат реализирани - нещо повече, ако погледнем структурата на бъдещата ЕК като ресори, мисии - идеите вече са там", каза още Станишев.

И допълни, че бюджетът на ЕК ще бъде структуриран по коренно различен начин, по-концентриран, насочен към високите технологии и конкурентоспособността и с условия за реформи от страните по модела на Плана за възстановяване и устойчивост.

"Какво представлява за България този доклад? Той е силно западноцентричен, това означава, че са отразени политиките не в нашия регион, което е голяма слабост и ние трябва да я компенсираме чрез действия. Дълбоки промени ще има, то е неизбежно и политическата воля в Европа за тях нараства. Ние трябва да изпълним три условия като държава и общество - да излезем от позицията на консуматори на европолитики, на изпълнители на чужди решения или на жертви. Пасивността ще гарантира само едно нещо - ще ни обрекат да бъдем изоставащи, едни и в периферно положение към Европа. Трябва да знаем какво искаме - широк обществен, експертен политически диалог, дискусия, за да формираме национална позиция. И трето условие - сами няма да се справим. Затова са нужни съюзници и партньори на базата на общи интереси", категоричен беше Сергей Станишев.

Индустрия

Петко Николов - министър на икономиката и индустрията коментира, че ЕС се нуждае от преустройство. "Докладът ни дава върху какво трябва да се съсредоточи европейската политика, за да отговори на предизвикателствата", коментира още той.

И уточни, че за да се повиши конкурентоспособността, е необходимо политиката да се съсредоточи върху индустрията и зеления цифров преход.

Намираме леко за амбициозна цел осигуряването на посочените в доклада допълнителни инвестиции в размер на около 800 млрд. евро годишно в Съюза за възстановяването на самата Европа, може да се мисли по този въпрос, но не това е основният проблем, посочи още Николов.

Петко Николов посочи още, че ключови според МИИ са посланията в доклада относно енергийните планове и бъдещото развитие на индустрията. Считаме, че индустрията трябва да разчита на европейска подкрепа в сложните напоследък за осъществяване процеси на декарбонизацията на предприятията, а там, където технологиите са достигнали своя предел, дейността на индустрията да бъде подпомагана чрез регулаторни изменения, каза Николов.

Цените на енергията в Съюза всички знаем са високи, като това възпира инвестициите, а целите в областта на климата са трудно постижими в един средносрочен план за предприятията от енергоинтензивните сектори, отбеляза още министър Николов.

За да превърне енергийният преход в една реалност, ЕС би трябвало да синхронизира всички свои политики с климатичните цели и да излезе според нас с един съвместен план за декарбонизация и конкурентоспособност, който да обхване производителите на енергия, чистите технологии на енергоемките компании, които е трудно да намалят своите емисии, каза министърът.

Енергетика

Според заместник-министъра на енергетиката Красимир Ненов е важно реформата на пазара на електрическа енергия да бъде проведена и да доведе до трайни ползи за потребителите.

Той припомни за проектите за развитие на вертикалния газов коридор, участието на България в терминала за втечнен природен газ в Александруполис, плановете за изграждане на нови мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй", както и развитието и дигитализацията на мрежите, което ще позволи присъединяването на нови ВЕИ.

Заместник-министърът даде за пример, че за подобряването на електропреносната мрежа в нашия регион са необходими съвместни усилия, задълбочаване на сътрудничеството и общ подход за развитие на адекватна инфраструктура. Според заместник-министъра волатилността на цените през последните месеци потвърждава тази необходимост.

Ненов счита, че в този смисъл са и препоръките на доклада "Драги" относно ускорените процедури за одобрение на инфраструктурни проекти от общ европейски интерес.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес