Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Екстремистки партии се радват на медиен комфорт": АЕЖ остро след скандалите с Мария Цънцарова

22 октомври 2024, 14:31 часа • 1042 прочитания

"Спомняте ли си името на политиците, които заплашиха журналиста Виктор Николаев, че столът му ще остане празен, като на неговата колежка Анна Цолова, която си е позволила да задава неудобни въпроси? Едва ли. Те тънат в забвение, както и политическата им кариера."

Още: Управляващи заплашват открито Виктор Николаев (ВИДЕО)

Така започва позицията на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) по повод последните обществени дебати и скандали след интервюта на журналиста Мария Цънцърова с политически представители. В своя текст от АЕЖ напомнят, че политиците, които се провалят в ролята си на управляващи или народни избраници, се захващат първо с журналистите и "то не с кои да е журналисти, а с онези, които си позволяват да им задават въпроси. Истински въпроси, трудни въпроси".

"Свидетели сме на пълномащабна война срещу журналистката от Би Ти Ви Мария Цънцарова. Първо, лидерът на ПП “Възраждане” Костадин Костадинов се опита да се държи с нея като с празен стол и да говори, вероятно “като мъж с мъж”, с другия водещ Златимир Йочев. Цънцарова бе наклеветена в ефир от Костадинов, че е извършила престъпление, въпреки че всички институции са категорични, че такова няма. Вината на водещата очевидно бе, че е разкрила лицемерието на депутати от партията на Костадинов, които са се ваксинирали (срещу Ковид), докато разпространяват пропаганда срещу ваксините", пишат от АЕЖ. Още: Костадин Костадинов отказа да се извини на Мария Цънцарова в национален ефир

Те припомнят, че в понеделник Цънцарова беше атакувана и от представители на друга политическа сила - "Има такъв народ":

"Тъй като журналистката си позволи да се държи професионално и критично, както би трябвало да се държи всеки журналист с политик, какъвто е Станислав Балабанов, лидерът на партия ИТН Станислав Трифонов е изпратил открито писмо с призив за бойкот на телевизионната водеща. Всъщност онези, които следва да бъдат бойкотирани и от медиите, и от останалите политически сили, са партиите и политиците, които нападат журналисти, когато последните разкриват лицемерието и лъжите им. В България се случва точно обратно, такива екстремистки партии се радват на медиен комфорт и се допускат за партньори в управлението", коментират колегите ни от асоциацията. Още: Балабанов срещу Цънцарова: Приличате ми на Кирил Петков. А Вие - на Делян Пеевски

"И когато това стане, коалицията е срещу демокрацията. Враг са журналистите, медиите, всички онези, които се борят срещу злоупотребите и разобличават представителите на властта. Вместо да изрази възмущението си от представителите на популистките партии, които нападат журналисти, лидерът на най-голямата партия ГЕРБ Бойко Борисов също се включи в хора срещу медиите с коментар, че “12 журналисти тормозят обществото”. Ако преди изборите тези журналисти не са назовани поименно, това не означава, че след вота и при подходящо подреждане на силите, това няма да се случи и да започне разправа с тях. Атаките срещу журналисти са атаки срещу цялото общество и срещу демокрацията. Разправата с малкото професионални и критични представители на гилдията в медийна среда, която от години се доминира от смазващ политически и икономически натиск, е опасна за България", пишат от АЕЖ.

Още: СЕМ излезе с позиция след атаката на Костадин Костадинов срещу Мария Цънцарова

Те призовават още за пълно противопоставяне на подобни опити и солидарност с колеги като Мария Цънцарова - "нарочени от политически мъже, чиито имена историята едва ли ще помни, но щетите, които нанасят на демокрацията, може да останат и дълго след тях".

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес