Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша ще създаде собствен противоракетен щит

20 март 2013, 17:37 часа
Реклама

Полша съобщи, че ще похарчи 33,6 милиарда евро (43,3 милиарда долара) за създаването на собствен противоракетен щит, дни след съобщението на САЩ, че са готови да се откажат от финалната фаза на европейската противоракетна програма, предаде БГНЕС.

Реклама

"Ще създадем собствена система за въздушна отбрана, наш национален противоракетен щит наред с американския противоракетен щит, елементите от който ще бъдат на наша територия до 2018 г. и ще са част от системата на НАТО", заяви полският външен министър Радослав Шикорски в ежегодното си обръщение. В него той очерта приоритетите на външната политика на страната, която е член на ЕС и НАТО.

"Ние ще изградим нашите сили за сдържане, ще предоставим ракети, хеликоптери, бронетранспортьори, подводници и безпилотни самолети", заяви Шикорски, подчертавайки, че "Северноатлантическият алианс ще остане основният пазител на нашата сигурност". Шикорски посочи, че осъвременяването на военния сектор на Полша е основен приоритет в идното десетилетие и обеща да задели 33,6 милиарда евро за този период.

Полският президент Бронислав Коморовски заяви през август, че Полша трябва да създаде собствен противоракетен щит, за да защити територията си, като част от по-широкия проект на НАТО. През май Алиансът официално започна първата фаза от европейския си противоракетен щит, за който САЩ настояват, като предпазна мярка срещу предполагаема заплаха от Иран. Русия остро се противопоставя на проекта, тъй като го смята за сериозна заплаха в непосредствена близост до границите й.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес