Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да "орязват" депозитите в Кипър, въпреки спасителния план

12 април 2013, 20:05 часа
Реклама

Това, че спасителният план на Кипър е от 23 милиарда евро не означава, че депозитите ще бъдат орязани допълнително, заяви говорителят на правителството.

Реклама

"Оценката на Европейската комисия..., която увеличава финансовите нужди на Кипър от 17,5 на 23,5 милиарда евро,по никакъв начин не означава, че фактически ще бъдат наложени ново рекапитализиране на банките или допълнителни товари за собствениците на депозити", заяви Христос Стилианидис.

Той каза още, че допълнителните 6 милиарда евро, изчислени от Европейската комисия, поставят под допълнителен натиск икономиката на средиземноморската страна. "Не възникват допълнителни нужди от изчисленията на Европейската комисия за средствата, от които се нуждае Кипър извън вече посочените в меморандума", посочи говорителят на правителството.

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви в Дъблин, че по-ниската цифра е нетото, а по-високата – брутото, с "допълнителни финансови буфери..., които да помогнат при неочаквано фискално развитие и нужди на банковия сектор". Финансовите министри от еврозоната, които проведоха среща в ирландската столица, одобриха официално условията по спасителния план за Кипър, който ще струва на Никозия много повече от първоначалните изчисления.

"23,5-те милиарда евро, посочени в оценката на Европейската комисия, вече бяха взети предвид и преценени в окончателната конфигурация на меморандума и споразумението за отпускането на заема, по което Еврогрупата дава окончателното си решение днес", заяви Стилианидис.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес