Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 100 000 подкрепиха риболова с ниско въздействие върху морето

29 май 2013, 12:32 часа • 16923 прочитания

Над 100 000 лодки в подкрепа на устойчивия риболов с ниско въздействие върху моретата, подписани от хора от цяла Европа, бяха доставени от "Грийнпийс" в Брюксел.

Това се случи вторник вечерта със започването на последния кръг от преговорите по реформата на Общата рибарска политика, съобщиха от "Грийнпийс". Преговарящите – представители на страните-членки, Европейския парламент и Европейската комисия получиха около 25 000 сгънати хартиени лодки и 90 000 онлайн лодки точно преди да присъстват на една от последните съвместни срещи в опитите да се постигне споразумение за базова реформа.

Хартиените лодки бяха събрани в пристанищата в девет различни страни по време на европейското турне на кораба на "Грийнпийс" Arctic Sunrise в подкрепа на дребно-мащабните рибари. Виртуалните лодки бяха събрани онлайн в още осем страни от ЕС. Турнето започна през март и ще завърши в Лондон на 9 юни.

"Кампанията на "Грийнпийс" показа, че има огромна вълна от обществена подкрепа за това Европа да обърне развоят на нещата и да сложи край на прекомерния риболов. Заключителните преговори за постигане на споразумение по реформата в Общата рибарска политика на ЕС ще се проведат при закрити врати, но е важно политиците да не забравят какво е заложено на карта. Да сложат край на безсмислената свръхексплоатация на моретата ни и да поемат към курс, който благоприятства рибарите, оказващи ниско въздействие върху околната среда. Ако не го направят, цялата морска екосистема ще бъде разрушена и риболовът ще престане да бъде поминък за крайбрежните общности", заяви Йорго Рис, ръководител на офиса на "Грийнпийс" в Брюксел. Хартиените лодки бяха предадени на ирландското председателство на ЕС, представено от посланик Том Хани, европейския евродепутат Улрике Родуст, водеща преговорите и на европейския комисар по рибарство Мария Даманаки. "Грийнпийс"подкрепя поставянето за цел възстановяването на рибните запаси до 2020 г., намаляването на риболовния флот до устойчиви нива, финансови санкции за страните, които не успеят да приложат правилата, както и строга забрана на разточителната практика по изхвърляне на нежеланата риба.

По време на провелото се гласуване през февруари, Европейският парламент подкрепи основно преразглеждане на правилата, заради които от десетилетия съществува прекомерен риболов и спад в европейската риболовна промишленост. От друга страна, министрите от ЕС и по-специално от големите риболовни нации като Франция и Испания, оказват съпротива на реформите.

Дребномащабните плавателни съдове съставляват около 80% от риболовния флот на ЕС, но рибарите с ниско въздействие се опитват да изкарат прехраната си чрез много ограничен дял от квотите, до които имат достъп.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес