Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изкоп за нов строеж заплашва живота на граждани в "Бъкстон"

31 януари 2014, 15:02 часа • 27563 прочитания

Изкоп за нов строеж заплашва живота на живеещите в два панелени блока в столичния квартал "Бъкстон". За това алармираха потърпевши граждани пред Actualno.com.

Новата жилищна сграда, която ще бъде изградена между двата съществуващи стари блока ще бъде на 8 етажа и според информационната табела ще е с ателиета, магазини, подземни и надземни гаражи. Изпълнител на проекта е софийската фирма "С.А.Г-Инженеринг" ЕООД. Строителната площадка е била открита на 22 януари 2014 година, а разрешението за строеж е с №196 от 21.12.2013 г.

Според Симеон Стоилов, който живее в един от застрашените панелени блокове, новият строеж е върху зелена площ и подкопава основите на двете съществуващи сгради. "Освен "дребното нарушение" - унищожаване на зелените площи, има огромен риск от напуквания и срутвания на съществуващите блокове, вследствие на строителната дейност, обясни пред Actualno.com Симеон Стоилов. - Блокът ни има 4 входа по 16 апартамента във всеки от тях. Съседният блок 35 е с 2 входа и още около 40 апартамента. Никой от живеещите в блок 30, вход "А", не е питан, нито е давал съгласие за строеж на сграда на калкан. Никой не е виждал проекта за новата жилищна сграда. Багерите копаят в основите на двата блока. От работниците на строежа разбрахме, че новата сграда ще има две подземни нива, което означава, че изкопът ще слезе под основите и на двата панелни блока. Това може да е изключително опасно".

Симеон Стоилов обясни, че живеещите в двата блока са силно травмирани от постоянните вибрации по време на работата на строителите по новата сграда. "По-голямата част от обитателите са възрастни и твърдят, че през деня обстановката е като при земетресение, добави той. - Няколко души временно напуснаха жилищата си и се настаниха при роднини. За да започне този съмнителен строеж, цяло лято кипи подготовка, свързана с изместване на канализацията и парната инсталация на квартала".

Съкооператорите от блок №30, който е най-засегнат от случващото се, вече са подали жалба до кмета на община "Витоша", с копие до Столична голяма община, УАГ и медиите. Тя е заведена с входящ №9401-8 от 29.01.2014 г. Чрез нея съседите настояват да бъде назначена експертна комисия, която да оцени риска за запазване целостта на блока и безопасността на живеещите в него. Жалбата е подписана от 25 души.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес