Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индулгенция за шофьори и коли с малус - "още сме на идейна фаза"

03 декември 2018, 18:20 часа
Реклама

Oбмисля се вариант при системата "бонус-малус", в който съответният шофьор-нарушител може да прибегне до "ускорено чистене, когато си заплати някакъв вид наказание еднократно". Това стана ясно на днешното обществено обсъждане, организирано от Комисията за финансов надзор (КФН), относно бъдещето на "бонус-малус".

Реклама

Какво означава това "купуване на натрупани малуси"? Този въпрос Actualno.com зададе на председателя на КФН Карина Караиванова. По думите ѝ, това било идея, която още се обмисля. На уточняващ въпрос дали се отнася за шофьор, натрупал малуси, или за автомобил с "лошо минало", Караиванова поясни: "В общия случай откупуване на малус - от шофьор, от кола. Но повтарям, още сме на идейна фаза".

Закривайки дискусията, Караиванова увери, че всички отправени критики, предложения, коментари ще бъдат взети предвид. В следващите дни ще се занимаваме с това, ще направим анализ на всички предложения - къде, какво можем да променим в системата "бонус-малус", за да стане приемлива за обществото, защото системата няма да бъде приета преди да получим обществен консенсус за начина, по който тя трябва да изглежда.

"С въвеждането на системата нямаме намерение да ощетяваме болшинството от българските шофьори, които са дисциплинирани. Нашето желание е да притиснем нарушителите на пътя", заяви при откриването на дискусията Караиванова, която призна, че предложенията имат несъвършенства, но се надява с подобни дискусии всички спорни моменти да се изчистят. Тя посочи, че вариантите да се урегулират нещата с "бонус-малус досиетата" и на шофьори, и на коли, са два - или да се вписва в талона на колата кой може да я кара, или да се вписва в самата полица за "Гражданска отговорност".

Възмущение

Междувременно обаче изникна въпросът какво обществено обсъждане стана факт днес, след като реално диалог не се получи. Причината - когато дойде ред на граждани и неправителствени организации, държавните експерти вече масово ги нямаше.

По темата позиция публикува Институтът по пътна безопасност, ръководен от бившия шеф на КАТ Богдан Милчев. Ето каква е позицията:

"Днес от 9 до 17 часа трябваше да се проведе обществено обсъждане в зала 3 на НДК. Очакванията на организаторите, че хиляди граждани ще напуснат работните си места и ще изразят мнението си по т.нар. наредба, регулираща „бонус-малус“ системата, не се сбъднаха. Сутринта в 9:00 ч. тържествено беше дадено началото на общественото обсъждане, като до 11:30 ч. се даде възможност да се изкажат само трима от присъстващите 72 души в залата. След което беше дадена обедна почивка от 12:30 до 13:30 ч.

При старта на следобедното изслушване (същинското изслушване) на гражданите и организациите стана ясно, че представителите на Министерство на вътрешните работи и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията не се явиха в залата, за да могат да дадат отговор на десетките въпроси. Разочаровани, гражданите напуснаха залата.

Институтът за пътна безопасност настоява, при създалата се ситуация т.нар наредба, регулираща "бонус-малус" системата, да бъде оттеглена и след коригирането ѝ да бъде подложена на обществено обсъждане. Отсъствието в залата на представителите на МВР и МТИТС е показателно, че те не застават зад така предложената ни наредба. Това е още един аргумент наредбата да бъде оттеглена".

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес