Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хамас" открива информационна агенция

12 февруари 2013, 13:11 часа • 8255 прочитания

Палестинското движение "Хамас" обяви, че открива своя официална информационна агенция, предаде БГНЕС.

Агенцията ще се нарича "Ал-Рай", което в превод означава "мнение". Агенцията ще е под контрола на информационното управление на "Хамас", съобщи шефът на управлението Саламех Мааруфа. "В "Ал-Рай" ще работят 15 журналисти, които ще следват официалния курс на правителството", заяви Мааруфа, имайки предвид правителството на Палестинската автономия, което е именно на "Хамас" след спечелване на парламентарните избори.

Мааруфа същевременно отбелязва, че информационната агенция ще отразява и други гледни точки, като тази на движението "Фатах", чийто лидер е президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас.

"Ал-Рай" ще бъде важен източник на информация за действията на палестинските власти, новини и съобщения от премиера на Газа Исмаил Хани, а също така ще служи за предаване на правителството жалби и предложения".

Официалната информационна агенция на Палестинската автономия WAFA съществува от 1972 г. и се контролира от движението "Фатах". През 2008 г. офисът на агенцията бе разгромен от бойци на "Хамас". Лидерите на двете движения - Абас и Халед Машаал - наскоро изгладиха отношенията си на специално организирана среща в египетската столица Кайро.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес