Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Господинов: Войната ни връща в XX век

30 май 2023, 23:00 часа • 4515 прочитания

"На много неуютен ръб на времето живеем - във всекидневие и във война, които се превръщат в история. Войната ни връща в XX век." Това заяви носителят на международната литературна награда "Букър" Георги Господинов на премиерата на документалния филм на БНТ "Георги Господинов в убежището на времето" в Дома на киното в София.

Лентата е заснета през февруари, много преди номинацията на романа му "Времеубежище" за престижното отличие и е част от документалната поредица "БНТ представя". Премиерата й е в сряда, 31 май по Канал 1 на националната телевизия.

Вижте първото публикувано произведение на Георги Господинов

"Тук не е по-лесно, отколкото в Лондон, когато представях книгата си", призна писателят пред пълната зала. Той обясни защо основна идея в книгите му е паметта. "Ако не помниш кой си, усещането ти за цялост се губи. Без памет няма морал и всичко би било позволено", каза той. Според него ние, българите, сме пълни с планини от неслучили се неща и трупаме залежи от тъга, която трябва да бъде осмислена и изговорена.

"През 90-те имаше мутри, мизерия, разводи. Да, тогава мнозина се развеждаха. Вярвахме, че всичко ще е друго и можем да го направим друго", каза той. Писателят разказа как по време на митингите през 1989 г. вярвали, че страната ни ще се оправи след година-две. Залата реагира с искрен смях.

Георги Господинов: Ние непрекъснато сме потопени във времеубежището на езика

Господинов припомни и какъв скандал предизвикали със свои приятели, когато се снимали като кръга "Мисъл", имитирайки тяхна снимка. Господинов влязъл в образа на Яворов. Тогава в "24 часа" излиза дописка: "Четирима пренаписват класиката". А мнозина изтълкували снимката на младите мъже като провокация и ги укорявали.

Писателят до последно не е вярвал, че тъкмо той ще грабне високия приз. Съжалил онези свои конкуренти, между които 89-годишна писателка, които пропътували толкова километри, а не я спечелили. За него най-важни в творческия му път се оказват провалите - "Физика на тъгата" била номинирана 7 пъти за награда, но също не спечелила.

Писателят сподели, че има планове да напише още няколко книги и да се усамоти на тихо място с пчели. Призна също, че му е любимо занимание да снима облаци в три следобед и да съставя списъци от неща, които нямат способността и качеството да се самосъхраняват във времето.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес