Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Господинов предрекъл възхода на "Величие" в романа "Времеубежище" (СНИМКА)

10 юни 2024, 14:19 часа
Реклама

Писателят Георги Господинов, който е най-известният в момента български автор по света, е предрекъл възхода на организация, досущ като "Величие", които изненадващо влязоха в българския парламент след предсрочните парламентарни избори от 9 юни.

Оказва се, че в романа му "Времеубежище", който спечели международната награда "Букър" през 2023 г., се говори за формирование, което е съвсем като варненската формация.

Съвпадение или логично развитие?

За това "съвпадение" напомни самият Георги Господинов, цитирайки в своя Facebook профил кратък откъс от романа: "Най-много бяха сдруженията за възстановки, всички с по няколко стотин членове и доброволци. Като се сметне въоръжението, кремъклийки, ками, ятагани, пистолети и карабини, събрани заедно, сигурно даваха число по-голямо от това на действащата в момента армия. В известен смисъл можеха да бъдат (и вероятно бяха) реални бойни ядра под прикритие. Времеубежище, 2020".

Снимка: Скрийншот: Georgi Gospodinov/Facebook

Разбира се, не са необходими кой знае какви ясновидски способности, за да можеш да "прочетеш" бъдещите политически процеси в собствената си държава, особено ако не си безразличен към случващото се както на локално, така и на глобално ниво. И все пак точността на описанието във "Времеубежище" спрямо това, което се случва в последните дни в политическия живот на България, е ясен знак, че Господинов познава в дълбочина народопсихологията ни. И пише за нея. Друг е въпросът дали има кой да го прочете, че и да го разбере.

Още: Кой как промени вота си: "Величие" привличат хора на "Възраждане" и "Има такъв народ"

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес