Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Фатах" и "Хамас" заедно заради Газа

19 ноември 2012, 15:04 часа • 6671 прочитания

Враждуващите палестински групировки "Фатах" и "Хамас" съобщиха, че прекратяват дългогодишните си противоречия в знак на солидарност към Ивицата Газа, предаде кореспондент на Франс прес, цитиран от БЛИЦ.

"Днес ние, както и лидерите на други (фракции), обявяваме, че прекратяваме разделенията", заяви Джибрил Раджуб от "Фатах". Това се случи пред тълпа от близо 1000 души, събрали се за демонстрации в Рамала – политическата столица на Западния бряг.

В същото време източник от дипломатическите кръгове в Лондон заяви пред ИТАР-ТАСС, че опитите да се постигне прекратяване на огъня в Ивицата Газа са срещнали твърдата позиция на радикалното палестинско движение "Хамас".

"Египет, Турция и Тунис в момента водят интензивни преговори с ръководството на "Хамас" за съгласуване на условията за неговото примирие с Израел", подчерта събеседникът на руската агенция. "Въпреки това "Хамас" е поставил редица условия, които са неприемливи за Израел. Това са прекратяване на блокада на Ивицата Газа, откриване на границите за свободно придвижване на хора и товари между Ивицата Газа и Египет, отказ на Израел от физическата ликвидация на ръководители и активисти на "Хамас", уточни той.

""Хамас" прави всичко по силите си, за да излезе победител в очите на арабския свят в настоящия конфликт с Израел, което особено силно затруднява изработването на условията за въвеждане на режим на примирие", подчерта дипломатът.

Продължават усилията на Египет да бъде договорено прекратяване на огъня между Израел и палестинците в Ивицата Газа и може би споразумението за спиране на сраженията е близо. Това пък заяви египетският премиер Хишам Кандил по време на Близкоизточен инвестиционен форум в Кайро, предаде агенция Ройтерс.

"Преговорите продължават. Надяваме се, че скоро ще стигнем до прекратяване на това насилие. Смятам, че сме близо, но преговори от подобен характер е много трудно да бъдат прогнозирани", каза египетският премиер.

Израелските въздушни нападения над Газа продължават вече шест дни. По-рано днес стана ясно, че общият брой на загиналите от началото на насилието палестинци е скочил на 100 души.

Текущата акция на Израел е най-мащабната операция срещу Газа след опустошителната офанзива от края на 2008 и началото на 2009 г.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес