Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолог: С такса от 1 лев родителите могат да решат проблема с вредната храна в училищните лавки

07 март 2017, 17:00 часа • 2417 прочитания

Всичко, което е целофанирано, генно-модифицирано, желирано, просто не трябва да е на рафта на лавката в училищата. Това заяви диетологът Огнян Симеонов във връзка със скандала от последните дни, че има разлика в качеството на едни и същи хранителни продукти в Западна и Източна Европа.

Според него проблемът с вредната храна по училищните лавки има много лесно решение – ако в едно училище има 1500 деца и от всяко едно се събере по 1 лев, със събраните пари ще може да се плащат заплати на двама работници и всичко, което бъде вложено в лавката, да бъде продавано без надценка на децата и учителите.

Могат да се продават всякакви видове плодове и естествени храни, които са направени от хора, които искат да дават здраве на хората. По този начин една чаша фреш би ни струвала 25 ст., а един плод би ни струвал между 10 и 30 ст. Една ябълка я взимаме на едро от борсата на цена приблизително 7 ст. на бройка, така че тя може да се продава за 7 ст. на бройка в лавката“, коментира Симеонов пред „Фокус“.

Според него това може да стане само срещу такса 1 лев на един родител на едно дете. „А като му дадат 2 лева, то още на първия ден си купува една вода за 80 ст., която на дребно се продава за 23 ст. и не е минерална, а е трапезна и от там идват всички надценки на лавката, което са по 300-400% понякога. Не може в училището на моето дете една трапезна вода да струва 80 ст., а на дребно единична бройка да се продава за 23 ст. в мрежата“, допълни още диетологът.

По думите на Симеонов, когато потребителите избират дадена стока, трябва да четат етикетите и когато нещо не им е ясно, да го проверят. Според него щандовете с имитиращи продукти въобще да не бива да се гледат. „Маргарините и колбасите не са предпочитана храна за хората, защото в състава си нямат това, което би трябвало да имат. Един колбас трябва да има поне 99% месо, а то има 3% месо и останалите 97% какво са? Диетолозите, които разбират това, биха казали на хората да не си дават парите на вятъра и след това да им пострада здравето“, допълни Симеонов.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес