Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Бонус-малус" най-вероятно няма да влезе в сила от началото на 2018

07 ноември 2017, 12:20 часа
Реклама

Оказва, се че новата разработена система за "Гражданска отговорност", която ще зависи от нарушенията, които всеки шофьор е направил на пътя, може и да не заработи от началото на 2018 година. Това стана ясно от изказване на Настимир Ананиев, председател на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщенията в 43-то Народно събрание.

Реклама

Системата предвижда по-скъпа застраховка за по-големите нарушители на пътя и по-евтина за тези, които нямам нарушение.

"Първо, няма предложен законопроект, от който да се види по какъв начин би действала системата в България, и второ, ако тази система се задейства, трябва да се промени изцяло Законът за движение по пътищата и философията за налагане на глобите", каза Ананиев в ефира на Канал 3.

Той допълни, че  с промените много от санкциите ще се налагат конкретно върху водача, а не както сега на авомобила. Целта е всеки водач да има индивидуална застраховка, обвързана с натрупаните нарушения, които той е направил на пътя.

"С въвеждането на системата ще се вдигнат разходите за застраховка на домакинствата, тъй като ако в едно семейство двама или трима шофират една кола, при въвеждането на системата всеки от тях трябва да има отделна собствена застраховка, ако иска да шофира", допълни Ананиев.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес