Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш шеф на КАТ заговори за "бонус-малус" в стихове на Славейков

04 декември 2018, 16:18 часа
Реклама

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност, бивш шеф на Пътна полиция, обясни предлаганата от Комисията за финансов надзор система бонус-малус с цитат от Петко Славейков:

Реклама

"Други пишат и превеждат,

гладки стихове нареждат,

пишат смешни календари,

трупат лъжи със товари,

се за тебе, о парице,

о всесилная царице!

"Горе – долу това обхваща цялата методика на системата "бонус – малус", т.е. идеята е не пътната безопасност, а финансовите благополучия на застрахователите и разбира се на Комисията за финансов надзор, която условно е държавен орган, но аз я приемам като част от застрахователите, тъй като тя е обвързана със средства, които касаят възнагражденията на тази комисия и ръководството на тази комисия получава месечни възнаграждения в пъти повече от министър председателя, от президента, от председателя на Народното събрание, което е доста странно и непонятно“, коментира Стратиев, който също взе участие в пресконференцията в БТА, провокирана от вчерашното обществено обсъждане на системата бонус-малус.

Алекси Стратиев посочи, че пътната безопасност в момента е в най-добро състояние от последните три години. В последните три години загиналите на пътя намаляват. Тази година, може би ще бъдат с около 50 души по-малко, в сравнение с предходната година. Не може твърдения, че се влошава пътната обстановка да са мотив за подобна наредба, категоричен е Стратиев.

„Наскоро, по повод решението на ВКС относно неимуществените вреди се въведоха тавани за онзи "родниниски" кръг, който е по-далеч от пострадалия, но в същото време се предлага една наредба, която е изцяло, над 90% с неимуществени обстоятелства, а не обвързана с действително материални неща – който е взел от застрахователя да плати малко по-голяма "Гражданска отговорност" следващата година“, отбеляза още бившият шеф на пътна полиция.

Той каза и, че фирмата (Ernst & Young), изготвила насоките за този проект, коректно е изложила как стоят нещата в 7 страни в Европа, среда които Франция, Италия, Румъния, Холандия. Примерно в Холандия, която е страна със завидна пътна безопасност – с 3 пъти по-малко загинали на 1 милион население в сравнение с България, няма нито едно от тези предложения за малус в системата. Изглежда те са постигнали дисциплиниране на пътя по друг начин, а не с измислени санкции към всички участници в движението, подчерта Стратиев. „Ако някой от КФН се интересува, би могъл да се запита защо нито Румъния, нито Унгария, нито Франция, Италия не предлагат подобни малус уловки, каквито се предлагат в България“, добави експертът по пътна безопасност.

Елементарните нарушения, които влизат в малуса – скорост, алкохол, наркотици, неправоспособност за 2016 г. са били 380 000 случая или нарушители, за 2017 са били 430 000 нарушители и по прогноза от пътната полиция тази година ще бъдат над 500 000, посочи Стратиев. Когато тези, да речем 500 000 нарушители, влязат в малус зоната, следващата година се добавят още 500 000, а първите, които са влезли, трудно могат да се върнат в базисната цена и да отидат в бонус зоната. Така че в малус сферата ще влезнат милиони водачи на превозни средства, ако това остане в наредбата и КФН не се откаже, предупреди Стратиев. Нещо повече, продължи той – говори се, по непонятни съображения, за 70 – 80% изправни водачи, но според анонимна анкета сред 6000 шофьори, проведена преди месец от Съюза на българските автомобилисти, над 80% са си признали, че допускат нарушения. Излиза, че и тези 80% ще влезат в малус системата.

Алекси Стратиев остро разкритикува мотивите на КФН. „В мотивите има вопиющи грешки, които подкрепят една лъжа – казва се, че за годините 2016 и 2017 има 600 000 нарушители, от които 60% са за скорост. Всъщност за тези две години нарушителите са 810 000 чисто, 100%, а не в процент от някакви други нарушения“, изтъкна той. Другото, което ме впечатли от мотивите на КФН, е, че предлаганата система "бонус - малус" "не е класическа", добави Стратиев, цитирайки КФН. „Другите държави, са приели класическа уредба на "бонус-малус", а ние някаква наредба, която не е класическа – нещо, което е много впечатляващо като израз и си го обяснявам единствено и само със стиховете, които прочетох преди малко“, заключи Алекси Стратиев.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес