Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БХК: Ситуацията с правата на човека в България е тревожна

26 март 2013, 12:48 часа • 6664 прочитания

Необходимост от борба за върховенството на правото на базисно ниво, отбелязва БХК в годишния си доклад за състоянието на правата на човека в България през 2012 г., който бе представен днес, предаде БГНЕС.

От организацията посочват, че ситуацията с правата на човека пропада или остава на тревожно ниско ниво в много области, особено независимостта на съдебната власт, свободата на изразяване, правото на религиозна свобода на мюсюлманите и положението и в местата за лишаване от свобода.

Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК подчерта, че картината на правосъдието в България е доста тягостна. Тя посочи, че 2012 г. година мина без никаква реформа и изтъкна проблемите са атестирането, както и че продължава да битува порочният институт на командироването, произволно дисциплиниране, продължиха и проблемите с неслучайното разпределение на делата.

"Трябва да се отбележи начинът, по който падналото вече правителство се държа с магистратите през изтеклата година и аз мога да кажа, че то изпълняваше една програма за нарушаване на закона, посредством тормоз върху съдиите. Като казвам тормоз говоря съвсем буквално по легалното определение на закона за защита от дискриминация унижаването, накърняването на достойнството на човек или група хора в случая цялото съсловие и създаването на обидна и застрашителна среда за тях", каза Илиева.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес