Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

През Пампорово се минава контролирано, през Превала - не

27 януари 2019, 12:00 часа
Реклама

От 22 часа снощи е пуснато движението през Пампорово, но проходът Превала все още е блокиран.

„През Пампорово се минава организирано и контролирано според трафика. Автомобилите трябва да са с вериги. Чрез тази организация се запазва и възможността да почистване. Ограничението през там си остава, но се преминава“, заяви областният управител на Смолян Недялко Славов.

Рудозем-Смилян е затворен заради свлачище. Ограничението за пътя Батак - Доспат и през прохода Рожен е за автомобили до 12 тона. През Рожен е основното изтегляне на трафика от Смолян, минава се с вериги. Пътят Момчиловци - Лъки е затворен от няколко дена.

„Относно Пампорово до 16,40 часа в петък нещата бяха добре. Проблемът на Пампорово възникна, когато влязоха цистерните за газ станцията и туристите излязоха с колите си от пистите. Буквално за 15 минути стана и изпуснахме пътя. Не съм склонен да упреквам само Трейс, които поддържат републиканската пътна мрежа. Към 13-14 часа ще дадем по-подробна информация за текущата обстановка. Имам категорично обещание, че докъм обяд ще отворят Стойките - Пампорово свободно и че ЕВН ще пуснат тока в Борино“, посочи Славов.

Днес по обяд дружеството възстанови електрозахранването за Доспат. Допълнително чрез мобилни агрегати ще бъде подсигурено захранването с вода на Доспат и Борино. Вчера от ЕВН успяха да възстановят захранването на Сърница чрез мобилни агрегати. Днес ще бъде доставен още един мобилен генератор в града.

Усложнена остава обстановката за селата в общини Доспат  и Борино, като приоритетно се работи по отстраняване на повредите, а където е възможно се организира включване на мобилни агрегати. В Електроразпределение Юг продължава да функционира Кризисен щаб за по-добра координация на възстановителните дейности.

Без достъп е Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен.

Усилията днес ще бъдат насочени за отваряне на пътя през Пампорово, за да може да се минава свободно, каза областният управител.

Проблемът между Рудозем и Смилян е на шестия километър, където се е свлякла скална маса. До Рудозем може да се стигне през Средногорци и през Фатово. Продължават и възстановителните дейности в общините Баните и Смолян.

През нощта по високите части в Смолянска област, в която е обявено бедствено положение, продължи да вали слаб сняг, който достигна на места 1,50, а дори и до два метра, като на връх Новак край Мугла.

Пътят за Мугла е затворен. По участъка има паднали лавини, срутища, свлачища и дървета. В селото няма и ток от петък. Страшно е, коментира зам.-кметът на Смолян Марияна Цекова преди да тръгне към обекта.   

Тя обясни, че на този етап не може да се стигне и до регионалното депо за твърди битови отпадъци в местността Теклен дол, което обслужва общините Смолян, Чепеларе и Баните. 

В селото живеят стотина човека, предимно възрастни. Веднъж на седмица ги зареждат с хранителни продукти и хляб. Последно в петък е трябвало да пристигнат стоките, но в четвъртък е възникнал проблемът с пътя и досега доставки не са правени.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес