Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПРОФОН и МУЗИКАУТОР: Ние държим по-голямата част от правата за музика

13 декември 2013, 11:01 часа
Реклама

Няма злоупотреба с господстващо положение по отношение на управлението на авторските права в сферата на музиката от страна на ПРОФОН и МУЗИКАУТОР. Това реши Върховният административен съд във връзка със жалба от страна на Европейска агенция за защита на изпълнителски, продуцентски и авторски права (ЕАЗИПА) по решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщават от МУЗИКАУТОР.

И ВАС, и КЗК излязоха със сходни становища - МУЗИКАУТОР и ПРОФОН са официално утвърдените от компетентните държавни органи дружества за колективно управление на права в сферата на музиката в България. Между тях не е налице споразумение или съгласувана практика с цел установяване на монополно положение.

От друга страна, в решението на съда отново се обръща внимание на факта, че ЕАЗИПА е предлагала услуга за уреждане на права и за нечленовете й, без да притежава изрично пълномощие и въпреки изричната забрана на двете дружества по отношение на техните членове, предупреждават от МУЗИКАУТОР. Нещо повече - ЕАЗИПА не е разпределяла на членовете си събраните от нея суми по общо 153 договора с ползватели. Причината е, че не е отчислила дължимото за чуждестранните правоносители и членуващите в МУЗИКАУТОР и ПРОФОН. Към момента ЕАЗИПА няма нито един договор за представителство със сходни чуждестранни организации, казват от МУЗИКАУТОР.

От организацията предупреждават, че ЕАЗИПА реално няма право да подписва договори за използването на музикално съдържание, тъй като 95% от чуждите музиканти членуват в дружества, представлявани от ПРОФОН и МУЗИКАУТОР.

Авторските права за музика

Преди две години в българското законодателство беше приета норма точно по отношение на музиката, която се пуска в търговски обекти у нас. За да може да се пускат песни, всеки обект трябва да е уредил авторските права на продукта. Министерството на културата изпълнява санкциите по нормата – глоби при липса на договор.

Таксата за ползване на музикални продукти не е твърда - хотел с до 20 легла и ресторант например ще плати 68,80 лева за цялата година. Докато таксата за петзвезден хотел може да стигне и до 10 хил. лева. Има значение и дали обектът е сезонен или не – ако работи до 184 дни в годината – плаща наполовина.

Магазините и другите търговски обекти също трябва да платят за музикалното оформление – таксата е до 30 лева годишно за магазин с площ до 20 кв. метра, а ако площта е по-голяма – по още един лев на квадратен метър.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес