Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Търсачката на Google отчете исторически трафик заради Мондиала

21 декември 2022, 10:58 часа
Реклама

Световното първенство по футбол се оказа най-натоварения период за Google. А финалът между Аржентина и Франция постигна множество рекорди, включително и за най-популярната интернет търсачка в света. Изпълнителният директор на Alphabet Сундар Пичай обяви в Twitter, че финалът на Световното е записал най-големия трафик в историята на търсачката, предават от Techoffnews.

Реклама

Големите събития винаги предизвикват сериозна активност в интернет. А световното първенство по футбол е едно от най-значимите събития за годината и то на фона на 2022 г., която изобилстваше от исторически моменти.  

ОЩЕ: Google и YouTube отпускат 13,2 милиона долара за борба с дезинформацията

Официален рейтинг за това колко хора са гледали мача на живо все още няма. Той най-вероятно ще се забави, тъй като ще отнеме време докато се съберат всички данни от огромния брой телевизии и и онлайн стриймове, които предаваха двубоя. Но първоначалните данни от някои странни подсказват, че гледаемостта ще е рекордна. Във Великобритания например над 20 млн. души са гледали финала по телевизията, съобщава BBC. Неофициални прогнози очакват общият брой зрители по света да е доста над 1 млрд. души.

Фактът, че Google е отчела най-големия си трафик в историята точно по време на мача, не е изненада. Първо много хора със сигурност са искали да гледат двубоя, но поради различни причини не са имали тази възможност. А Google предвидливо беше направила цяла секция с информация и резултати на живо в търсачката си. Потребителите имаха възможност да се абонират и да получават известия в реално време за избраните от тях отбори.

ОЩЕ: Меси подобри рекорда за най-харесвана публикация в Instagram

Google и ИТ гигантите като цяло традиционно се подготвят предварително за този тип събития и подсигуряват допълнителен капацитет именно в случай на неочаквано голям пик на потреблението. Отделно компанията има и специален екип за поддръжка на търсачката, който има специален достъп до най-важните елементи и функции за контрол и може да регулира платформата в случай на необходимост.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес