Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова технология пише съобщения 3 пъти по-бързо от хората (Видео)

27 август 2016, 13:34 часа
Реклама

Технология за разпознаване на речта може да пише съобщения три пъти по-бързо от хората. Това стана ясно при научен експеримент, съобщава DigitalTrends.

Реклама

Специалисти от Университета Станфорд, Университета във Вашингтон и китайската корпорация Baidu проведоха опит с цел да разберат дали съвременните технологии за разпознаване на реч са надминали човешките способности по бързина. Обект на експеримента е бил Deep Speech 2 – облачен софтуер за разпознаване на реч, който се основава на технологията „машинно познание“, обучава се сам и непрекъснато подобрява работата си.

Участвали са общо 32-ма души, част от които англоговорящи, а останалата част – говорещи китайски език. Първите пишели съобщения на стандартната англоезична клавиатура на iPhone, а вторите използвали клавиатурата Pinyin на Apple. И в двата случая Deep Speech 2 успял да генерира текст три пъти по-бързо, отколкото можели да пишат участниците.

Според учените резултатите от теста доказват, че технологиите за разпознаване на реч вече са достатъчно узрели, за да се ползват повсеместно. Но все още има какво да се усъвършенства - например разпознаването на лични имена или точността в по-шумна среда.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес