Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ботовете превземат социалните мрежи

01 декември 2016, 09:43 часа • 2352 прочитания

Голямата битка за Белия дом бе спечелена от републиканеца Доналд Тръмп и това повдигна въпросите около това дали неговата победа не бе постигната, заради публикациите му в интернет.

Акаунтът на Тръмп в Twitter има повече от половин милион туитове, като доста от хората се чудят възможно ли е това. Учени от Университета в Оксфорд направиха проучване и достигнаха до твърдението, че голяма част от постовете на Доналд Тръмп в социалните мрежи всъщност за дело на ботове, съобщава ТheLocal.

Според специалистите, тези ботове са автоматизирани и са създадени, за да повлияят на общественото мнение.

Кой обаче стой зад публикациите на т.нар. "социални ботове". Самият Тръмп категорично отхвърли възможността за подобни ботове да са му помогнали в битката за Овалния кабинет във Вашингтон. Неговият опонент Хилари Клинтън също заяви, че не знае екипът и да е използвал подобни технологически хватки.

Така наречените "Bot Армии" обаче имаха огромно онлайн присъствие по време на президентските дебати в САЩ.

В първият от тези дебати, над една трета от всички съобщения в подкрепа на Тръмп са се задвижвали от ботове и силно автоматизирани сметки, а 22 на сто от туитовете за Клинтън са идвали от ботове, заяви професорът от Оксфорд Филип Хауърд.

В действителност, от всички туитове, публикувани по време на първите два дебата, един на всеки четири дойде от бот в Twitter.

Но ботовете не са само в САЩ. В периода, приди гласуването за Brexit във Великобритания, една трета от туитове с хаштаг #Brexit са били генерирани от роботи. Голяма част от специалистите виждат в това дезинформация на обществото и пропаганда от външна страна.

 

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес