Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русенци: Обгазяването на града ни причинява неврологични проблеми

10 октомври 2016, 09:30 часа • 804 прочитания

Днес (10 октомври) от 18:00 часа жителите на Русе ще излязат на пореден протест срещу обгазяването на града.

По думите на жителите на Русе симптомите на замърсяването на въздуха започва с вечно течащ нос, намаляване на дишането главоболие и дори неврологични проблеми. Причината е в това, че френският завод за автомобилни части "Монтюпе" има едно-единствено задължение – да изкарва отровата през комина, а не през вентилацонните отвори, казаха възмутени жители на града. Припомняме, че предприятието беше глобено с половин милион лева за замърсяване в средата на септември.

"Градът се обзгазява пета година. Усеща се остра миризма на бакелит, изгоряла пластмаса и кабели. Ще има ли някой да ни защити в тази държава? Този въпрос зададе Боряна Николова, която помоли да се спре с тази психоза, „която ни обхваща, да живеем цяло лято като затворници, децата да не могат да играят навън“.

Протестиращите призовават законово и морално да се намесят властите и да намерят "възможността да стопират това, за да може да живеем нормално в този град.“

Живеещите в Русе настояват френският завод за автомобилни части да спре да изпуска вредни емисии във въздуха. От регионалната екоинспекция са категорични, че именно заводът е причинител на замърсяването на въздуха, съобщи bTV.

Във връзка с последната засрга глоба на "Монтюпе" било установено, че коктейлът от вредни газове се изпуска чрез вентилационни клапи, а не през пречиствателната система. Затова според протестиращите димът се издигал на височина 20-30 метра, а вятърът го разнасял над целия град.

Представителят на община Русе Красимир Димитров уточни, че две мобилни лаборатории от Варна правят измервания на две места в града, но трябва да се намерят прибори, които измерват конкретно емисиите.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес