Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подсладете си живота с тези уникални меденки за Коледа?

21 декември 2023, 17:51 часа

Какво е Коледа без сладки изкушения? Ароматът на канела, джинджифил и мед е традиционен за светлите празници, а за да зарадвате и небцето си, претворете го в уникални меденки, които да поднесете на празничната трапеза. Първата известна рецепта за джинджифилови сладки ни връща в Древна Гърция 2400 години пр.н.е. Днес ги наричаме меденки, като рецептата, по която ги приготвяме, се различава от първата, достигнала до нас, но са все така вкусни и ароматни, все така носещи духа на Коледа.

Чуйте историята на джинджифиловите сладки, с който сладкарски термин се наричат сладки изделия, направени с мед и подправки, за да я разказвате край елхата в очакване на добрия старец и похапвайки вкусни меденки за Коледа.

История на джинджифиловите сладки, вкусни меденки за Коледа

Идеята за украсени джинджифилови вкусотии е на кралица Елизабет I по време на която меденките, украсени със златни листа и оформени като животни, крале и кралици, били основна храна на средновековните панаири в Англия, Франция, Холандия и Германия. Все още обаче те не били традиционна сладост за Коледа – напротив, приготвяли се през всички сезони и формата и украсата им зависела именно от сезона – от птици през пролетта до снежинки през зимата, а златното листо, което често се използвало за украса, довело до популярния в някои страни и днес израз „да свалиш позлата от меденки“. 

Това са най-вкусните коледни меденки - топят се в устата

Дребните изкушения обаче били популярни не просто с украсата и формите си, но с това, че се топели в устата, а ароматът им се помнел дълго и засищал сетивата.  И как би могло да бъде по друг начин, щом във въздуха се преплитали топлите и пикантни нотки наджинджифил, карамфил, индийско орехче, канела и  мед?

През 16-ти век джинджифиловите меденки стават част от коледната традиция, като в Германия се правят сладки под формата на къщички, традиционно приготвяни за Коледа. Любопитен факт е, че тяхната популярност нараства главоломно след приказката на братя Грим за историята за Хензел и Гретел и къщата, направена изцяло от лакомства.

Първоначално джинджифиловите сладки били твърдите курабийки, приготвяни често под формата на човечета, а по-късно рецептите търпят промени и се появяват джинджифиловите меденки, които всъщност са мекичките сладки изкушения, познати ни днес.

Приготвяни са в различни страни и през различни епохи също джинджифилов хляб за добро храносмилане, джинджифилова торта, в Холандия и Белгия – меки и ронливи меденки, наречени peperkoek, джинджифилови сърца за Октоберфест, медена торта в еврейската кухня за Нова година, бисквити за Коледа за украса на елхата, меден сладкиш в Украйна и много други.

Меденки по стара рецепта - любимият десерт от детството

Не е трудно да си приготвим меденки и у дома, ако знаем рецепта, която допада специално на нас. Така ще сме сигурни, че влагаме в меденките вкусни и истински съставки и щедри количества мед, както и любимите ни подправки. Първата известна рецепта за "Меки джинджифилови сладки, които се пекат в тиган" се намира в готварската книга на Амелия Симънс от 1796 година – American Cookery, а днес можем да избираме между множество рецепти, за да открием любимата си и да очароваме гостите, семейството и приятелите си с уникални меденки за Коледа.

Рецепта за меденки за Коледа – необходими съставки

  • 4 яйца,
  • 1 чаени чаша мед,
  • 2 чаени чаши пудра  захар,
  • 2 чаени чаши олио,
  • килограм брашно,
  • по 2 ч.л канела и хлебна сода,
  • 2 белтъка, 2 чаени чаши пудра захар за глазурата.

Как да приготвите най-вкусните меденки за Коледа лесно и бързо – стъпка по стъпка

1.       Разбийте яйцата и олиото.

2.       Добавете меда и пудрата захар и отново разбийте добре до получаване на хомогенна смес.

3.       Добавете малко по малко брашното, в което сте сложили хлебната сода и канелата и разбъркайте добре. Необходимо е да получите тесто, което е меко и леко лепкаво, но да не остава по пръстите ви. При нужда може да добавите още брашно.

4.       Разточете тестото и използвайте любимите си формички, за да направите меденките. Ако нямате формички – чаша е достатъчна за стандартната днес кръгла форма.

5.       Печете върху хартия в тава на 180 градуса във фурната.

6.       Пригответе глазурата и украсете с шприц или използвайки въображението си готовите и извадени от фурната меденки.

7.       Може да използвате сладкарски бои, за да оцветите глазурата в коледни нюанси и да придадете коледен дух на вкусните сладки, характерни за светлия празник.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес