Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пиперки "Гогожаре": Готови само за 10 минути

16 юли 2024, 15:01 часа

Пиперките "Гогожаре" са сред традиционните албански храни. Приготвени в буркани, те се намират и по магазините, но най-вкусни са тези, приготвени у дома.

Още: Вдъхновяващи идеи за летни ястия с праскови

Следвайте рецептата по-долу и само за 10 минути или по-малко ще можете да приготвите най-вкусния гогожар, който някога сте опитвали. Трябва да разполагате с тенджера под налягане, ако не разполагате с тенджера под налягане, можете да използвате обикновена тенджера, но готвенето ще отнеме повече време, докато чушките омекнат.

Необходими продукти:

  • 5-6 червени чушки, така че тенджерата да не е прекалено пълна
  • 4-5 скилидки чесън или повече, според вкуса
  • Черен пипер, за предпочитане цели зърна
  • 1-2 дафинови листа по желание
  • 1 кафена чашка зехтин
  • 1 кафена чаша оцет
  • Сол по желание

Начин на приготвяне:

Почистете чушките, като внимателно отстраните дръжката и семената, без да нарушавате формата им. Измийте ги обилно с вода. Поставете чушките в тенджерата под налягане, добавете сол, зърна черен пипер и обелените скилидки чесън.

Добавете дафиновите листа. След това добавяме зехтин и оцет, който може да бъде винен или ябълков оцет.

Затворете тенджерата под налягане и я поставете на средна температура. След няколко минути тенджерата започва да издава характерния за налягането шум. От този момент я оставете на огъня за още 2-3 минути и след това я отстранете.

Още: Бърза лятна рецепта: Печени кюфтенца с доматен сос

Чушките трябва да са готови, но проверете с вилица дали са с желаната от вас твърдост. Ако предпочитате да са по-меки, можете да ги оставите на огъня за още 2-3 минути, като внимавате да не ги оставите по-дълго, тъй като могат да загорят. След като изстинат, при сервиране можете да добавите зехтин и оцет, ако желаете.

Добър апетит!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес