Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На този кекс с тиква и орехи няма кой да устои

23 октомври 2024, 23:09 часа

Есента е сезонът на топлите аромати и уютни следобеди с чаша чай. А какъв по-добър начин да направите този момент специален, от един вкусен кекс с тиква и орехи? Гарантираме ви, че този десерт ще впечатли и най-взискателните вкусове!

Необходими продукти

За да приготвите този кекс, ще ви трябват следните съставки:

  • 300 г брашно
  • 250 г тиква, обелена и почистена
  • 100 мл зехтин
  • 5 яйца
  • 220 г кафява захар
  • 100 г орехи
  • 1 равна ч.л. канела
  • 15 г бакпулвер

Есенен кекс с тиква, по който домакините полудяха

Приготвяне на кекса

Започнете, като разбиете яйцата със захарта до получаване на лек и пухкав крем. Това е ключов момент за текстурата на кекса – по-дългото разбиване ще осигури повече въздух в сместа и ще направи кекса по-лек и пухкав. След като яйчената смес е готова, добавете зехтина, канелата и настърганата на едро тиква. Разбъркайте всичко добре, за да се обединят съставките.

След като течната смес е готова, пресейте брашното заедно с бакпулвера директно в купата. Бавно и внимателно разбъркайте сместа с дървена лъжица, като използвате плавни движения в една посока. Това ще помогне да се запази лекотата на сместа и ще предотврати спадането на въздуха.

Към вече готовата смес прибавете орехите, които трябва да са леко натрошени, за да се усеща тяхната текстура в кекса. Ако предпочитате по-хрупкав вкус, можете да оставите орехите на по-едри парчета. Разбъркайте сместа отново, за да се разпределят равномерно орехите.

Вкусен постен КЕКС с орехи и тиква

Загрейте фурната на 180°C и пригответе форма за кекс с диаметър около 28 см. Намажете я с малко мазнина и поръсете с брашно, за да предотвратите залепването на кекса по време на печене. Изсипете сместа в подготвената форма и изравнете повърхността.

Печете кекса за около 40 минути, като проверявате готовността му с дървена клечка – ако тя излезе суха, кексът е готов. Оставете го да се охлади леко, преди да го извадите от формата.

Кексът с тиква и орехи съчетава в себе си ароматите на есента. Тази рецепта е не само вкусна, но и питателна, благодарение на полезните съставки, които осигуряват витамини, фибри и полезни мазнини. Перфектно балансиран, този кекс е чудесен избор за следобедна закуска или празничен десерт, който ще впечатли всички с меката си текстура и богатия вкус. Лесна за приготвяне, тя е подходяща както за начинаещи, така и за опитни кулинари, търсещи нещо вкусно и различно.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес