Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Маджун за ядене! Невероятен вкус, който всеки трябва да опита

30 март 2021, 17:27 часа

Сигурни сме, че всеки от вас някога е опитвал маджун. Навярно наименованието на „бедняшкия мед”, както в миналото са го наричали, не ви е познато. Дали обаче се сещате за петмез? Да, сега вече знаете за какво говорим.

Това е много гъст сироп, който се извлича от сладки плодове, каквито са тиквата, динята, гроздето, захарно цвекло и захарна тръстика. У нас като че ли най-разпространен е маджун от тиква.

Истината е, че днес този хранителен продукт се предлага на доста висока цена и вероятно това е една от причините хората да се въздържат от покупката му.

Обикновено може да бъде открит по рафтовете с био храни и такива, предназначени за вегани и любители на природосъобразния начин на хранене.

Какви са ползите на маджуна?

Този въпрос често бива задаван от хората, които нямат кой знае колко обстойна информация за сладкия сироп в бурканче. Той обаче има толкова много здравословни качества, че свят ще ви се завие като разберете дори една малка част от тях.

Ползи от орехите: защо всеки трябва да включва този продукт в менюто си

• Маджунът не съдържа консерванти

• Съдържание на 100 % фруктоза

• Продуктът е богат на калий, калций и магнезий

• Петмезът превъзхожда пчелния мед по съдържание на желязо, тиамин и рибофлавин

Помага при анемия 

Ако имате анемия или проблеми с храносмилателната система, консумирането на маджун ще ви помогне да се чувствате много по-добре.

Предпазва от настинки

Маджун от черница е изключително полезен за малките деца. Той е чудесен имуностимулатор и предпазва от настинки.

Най-полезните плодове, които трябва да хапваме често

Как се приготвя този сладък сироп?

Приготвянето му не е чак такава философия. С малко повече старание, желание и последователност, нещата ще се получат, а вие ще бъдете възхитени от крайния резултат.

Много скоро предстои да издадем уникално лесна рецепта за направата на най-ароматния, вкусен и полезен маджун.

Не забравяйте да се храните здравословно и да давате на телата си онова, от което те се нуждаят, за да функционират правилно!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес