Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е тайната на най-хрупкавите пържени картофки?

21 януари 2024, 12:33 часа
Реклама

Знаете ли на кого дължим удоволствието да хрупаме пържени картофи, които макар да са пълни с мазнини, висококалорични и да пораждат риск за талията ни, са сред любимите ни храни както, създадени за споделяне с цацата и ледената бира на плажа, така и като гарнитура към редица ястия? На индианците. Да, родината на един от най-консумираните зеленчуци днес е Перу. Именно там са култивирани първите ядливи картофи преди от 4 500 г. до 9 000 години.

Мислено благодарим на индианците за вкусното изкушение, което са култивирали и отгледали, за да можем днес да хрупаме пържени картофи с наслада и отправяме поглед към други любопитни начини, през които са се използвали картофите през вековете освен за ядене като за предсказване на времето, единица мярка за време, решаване на съдебни спорове и дори за обредни практики, тъй като били боготворени.

Вие обаче със сигурност се вълнувате не как да предскажете утрешните студове с картоф в ръката, макар че и това би било любопитно, а как да поднесете в тези студове на семейството и приятелите си най-хрупкавите пържени картофки за неделната кино вечер край камината в мразовитата зима. Разкриваме пред вас тайните, които събрахме, свързани с приготвянето на пържени картофки, за да ви помогнем в кухнята със загадката как се приготвят най-хрупкавите пържени картофки в домашни условия. Слагайте престилките и да започваме, че ни чака работа.

Как е най-здравословно да се пържат картофи?

Любимите картофки – каква е историята им?

Първата среща на европеец с картофите била през около 1540-та година, когато конквистадорът Педро Де Сиез Де Леон описва сушенето на картофи като местен поминък и начин за съхраняването и консервирането им. Няколко години по-късно картофите са пренесени в Испания, но разпространението им е бавно и трудно, тъй като се носели слухове, че са отровни, разболяват от проказа, убиват хора и животни и унищожават почвата.

Онези наши предци не знаят какво са пропуснали, отхвърляйки от страх картофите като храна и използвайки ги предимно за декоративни цели в някои градини. Едва през 19 век картофите станали популярни и масово консумирани на Стария континент, като разпространението ми по-скоро се дължало на принудителни фактори – в Англия например ролята за разпространението им е на Наполеон, който блокирал вноса на храни от континента, във Франция войни и глад били фактора за популяризирането им, станали редовна храна и за моряците, тъй като се установило, че хапващите редовно картофи много по-рядко боледуват от скорбут  и т.н.

Дълъг е пътят на картофите от първото им култивиране до чинията ни днес на масата и той не е бил нито лек, нито безпроблемен, така че си заслужава да се постараем да приготвим най-хрупкавите пържени картофки и да ги поднесем, разказвайки историята на картофа – ще е интересно за всички. Двата най-любопитни факта за картофите, които да споделите, са:

-         Картофите са първият зеленчук, който е отгледан в космоса с помощта на НАСА.

-         Картофеният чипс, който често замества най-хрупкавите пържени картофки, когато нямаме време да приготвим такива сами у дома, също се оказва дело на човек с индиански произход, така, както първи индианците култивират картофа. Годината е 1853 г, а ние имаме втора причина да им благодарим – чипсът.

Най-вкусните пържени картофи за 5 минути. Този ТРИК обиколи интернет!

Най-хрупкавите пържени картофки – каква е тайната им?

Вероятно сте забелязали, че по-добрите места за обществено хранене предлагат на клиентите си наистина хрупкави пържени картофки, които у дома не съумявате да приготвите. Всъщност не знаете тайните трикове, което проваля плановете ви за хрупкави пържени картофки. Ако последвате съветите, които събрахме за вас, ще успеете да приготвите и в дома си най-хрупкавите пържени картофки. Вижте как.

  1. Пухкави отвътре и хрупкави отвън картофки? Това не е магия, постижимо е, стига за знаете как. Пържените картофки може да са все още хрупкави дори след като са изстинали! Първата тайна за това е в ножа, с който ще ги режете. Той трябва да е назъбен, за да се получат хрупкави картофки.
  2. Втората тайна за приготвянето на най-хрупкавите пържени картофки е свързана с измиването им. Забравете старите съвети и навици да ги накисвате, само ги измийте.
  3. Сварете ги преди пърженето в студена вода, в която сте прибавили оцет и сол разликата ще е невероятна. Този трик изисква да ги оставите да заврат на силен огън, след което незабавно да намалите котлона така, че повърхността едва да навира и да ги свалите от котлона след 10 минути. Този трик не е магия, а наука – при варенето се отмиват излишните захари, които могат да накарат пържените картофи да покафенеят твърде много, преди да станат отлично хрупкави при пържене. Тайна се крие и в оцета – той е от ключово значение, но не за хрупкавостта, а защото предотвратява разпадането на картофите през 10-те минути, през които е нужно да ги варите.
  4. Отцедете водата и подсушете идеално картофите, преди да ги пържите.
  5. Пържете ги на два пъти на различни градуси – първо на по-ниска температура, прибавяйки ги малко по малко, като се пържат само минута, а след това, след охлаждане, е необходимо второ пържене, при което стават хрупкави. След като охладите пържените картофи, за което ще ви е нужен около половин час, през който да полежат върху хартия за гответе в тавички или чинии, загрейте отново олиото до 210° и този път пържете 4 минути, за да получите любимата хрупкава коричка, която пленява сетивата ви и за която си говорим в тази статия.

Това е всичко. Остава насладата с приятелите.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес