Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвят яйца в микровълнова

03 септември 2024, 16:07 часа

Приготвянето на яйца в микровълнова фурна често се счита за предизвикателство и дори рисковано начинание. Много производители на микровълнови фурни предупреждават, че готвенето на яйца в тях може да доведе до неприятни инциденти, като малки "експлозии". Но въпреки това, има начини да се приготвят яйца в микровълнова без да предизвикате кулинарна катастрофа. В тази статия ще разгледаме как можете безопасно и ефективно да готвите различни видове яйца в микровълнова фурна.

Яйца на очи в микровълнова

Ако искате да приготвите яйца на очи в микровълновата, ще ви трябва не повече от 1-2 минути. Първо, разбийте яйцето в плитка чиния, като добавите малко вода, за да предотвратите залепването му. Важно е леко да пробиете жълтъка с върха на вилица, за да се избегне евентуално пръсване по време на готвене. След това покрийте чинията с друга чиния и поставете в микровълновата на пълна мощност за 1-2 минути. Това е всичко – вашето яйце на очи е готово за консумация.

Варени яйца - сутрин или вечер е по-добре да се ядат

Бъркани яйца в микровълнова

Бърканите яйца също могат да се приготвят бързо и лесно в микровълнова фурна. Първо, разбийте яйцата в купа и ги подправете на вкус. Подгответе съд за микровълнова, като го намажете с малко масло или олио, за да предотвратите залепването. Изсипете разбитите яйца в съда, покрийте го с капак или друга чиния и ги гответе на пълна мощност за около 1-2 минути. След това, просто разбъркайте яйцата и те са готови за сервиране.

варени яйца

Възможно ли е да се сварят яйца в микровълнова?

Въпреки предупрежденията от страна на производителите на микровълнови фурни, някои хора твърдят, че има начин да се сварят яйца в микровълнова. За да се намали рискът от избухване, яйцата трябва да бъдат поставени в съд с топла и подсолена вода, която ги покрива напълно. Съдът се покрива с капак и се готви на средна мощност (около 480 W) за 5-10 минути. Този метод изисква внимание и е добре да се следи внимателно, за да се избегне нежелано напрежение.

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

Яйца по панагюрски в микровълнова

Дори класическите яйца по панагюрски могат да се приготвят в микровълнова фурна. Въпреки че този метод не е традиционен, той предоставя бърза и лесна алтернатива за любителите на това ястие. Основното правило е да използвате съд, подходящ за микровълнова, и да следвате инструкциите за готвене на яйцата на по-ниска мощност, за да избегнете евентуални инциденти.

Важни предупреждения: Независимо какъв вид яйца решите да приготвите в микровълновата, има няколко важни неща, които трябва да запомните. Никога не се опитвайте да затопляте вече сварено яйце в микровълнова фурна – това може да доведе до експлозия, независимо дали яйцето е обелено или не. Също така, не трябва да опитвате да сварите яйца на максимална мощност, защото това също крие рискове.

Приготвянето на яйца в микровълнова фурна може да бъде бързо, лесно и безопасно, ако се спазват определени правила. Яйца на очи, бъркани яйца и дори варени яйца са напълно възможни в микровълновата, стига да подходим с внимание и точност. Следващия път, когато искате бърза закуска или лека вечеря, не се колебайте да изпробвате тези методи – но винаги с доза предпазливост.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес