Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя лютеница само от домати

02 септември 2024, 18:35 часа

Лютеницата е неизменна част от българската кухня. Въпреки че традиционно се приготвя с разнообразие от зеленчуци като чушки, патладжани и моркови, има и по-опростен вариант, който използва само домати. Лютеницата само от домати не само че запазва характерния си вкус, но и изненадва с изключителната си свежест и лекота. Ако сте любители на доматения вкус и искате да опитате нещо ново, тази рецепта ще ви вдъхнови!

Необходими продукти

За приготвянето на лютеница само от домати са ви необходими следните съставки:

  • 3 кг добре узрели домати
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1/3 чаша олио (или зехтин по избор)
  • 1/2 чаша захар (по желание)
  • 1/4 чаша оцет
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • Магданоз или босилек за аромат (по желание)

Тези съставки са изцяло по ваш вкус и можете да ги адаптирате според личните си предпочитания.

Без да си мръднете пръста - така се прави тази мързелива лютеница

Подготовка на доматите

Започнете с избора на доматите – за тази рецепта е най-добре да използвате добре узрели и месести домати, които са сладки и ароматни. Нарежете доматите на едри парчета и ги поставете в голяма тенджера. Оставете ги да се варят на среден огън, докато омекнат и започнат да се разпадат. За да спестите време, можете предварително да ги обелите, като ги потопите в гореща вода за няколко секунди и след това веднага ги охладите в ледена вода – това ще направи обелките лесни за отстраняване.

лютеница

Готвене на лютеницата

След като доматите са омекнали и са пуснали соковете си, добавете към тях олиото, захарта, оцета и подправките – сол, черен пипер и чесън. Оставете сместа да ври на бавен огън, като периодично разбърквате. Гответе, докато доматите се сгъстят и придобият желаната консистенция. Ако искате по-гладка текстура, можете да пасирате лютеницата с помощта на ръчен блендер или кухненски робот. По желание добавете нарязан на ситно магданоз или босилек в края на готвенето за допълнителен аромат.

Защо се слага оцет в лютеницата

Съхранение на лютеницата

Когато лютеницата достигне желаната плътност и вкус, изсипете я гореща в чисти и сухи буркани. Затворете бурканите плътно и ги стерилизирайте, като ги варите за около 10-15 минути. Това ще удължи срока на съхранение и ще гарантира, че лютеницата ще запази своя свеж вкус и аромат през цялата зима. След като бурканите се охладят, съхранявайте ги на хладно и тъмно място.

Лютеницата само от домати е чудесен начин да се насладите на свежестта и сладостта на доматите в концентрирана форма. Тази лесна и бърза рецепта ви дава възможност да приготвите вкусна и здравословна зимнина, която ще обогати трапезата ви през студените месеци. С малко съставки и минимални усилия, ще получите чудесен продукт, който ще радва вас и вашите близки. Опитайте тази рецепта и се уверете сами колко вкусна може да бъде лютеницата, приготвена само от домати!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес