Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвят миди без черупки?

12 юли 2023, 14:00 часа

Юли е време за горещ пясък, закачливи вълни, бронзов тен и вкусни морски дарове. Ако рибите са ви омръзнали, насладете се на порция миди. Може да си ги приготвите и сами, ако знаете рецепта, достатъчно лесна, за да се справите, и достатъчно вкусна, за да се насладите на резултата като например как се приготвят миди без черупки само за минути. Преди това обаче нека ви припомним защо да изберете именно мидите за вашата морска храна и с какво са толкова полезни за здравето.

Ползите от консумацията на миди

Богати на протеини, здравословни мазнини и минерали, мидите са сред най-полезните храни за здравето. Само 100 грама от тези морски вкусотии доставят на тялото цялото необходимо дневно количество цинк. Мидите съдържат още щедри количества желязо, магнезий и витамин B12. Те се грижат за здравословното тегло, имунната система, здравето на сърцето, съдовете и мозъка. 

Как да приготвим бързо и вкусно миди?

Единствено хората, страдащи от алергия към мидите, следва да се въздържат напълно от консумацията им, тъй като в редки случаи хранителните алергии могат да бъдат не само тежки, но и животозастрашаващи. Ако сте сред щастливците, които обичат миди и не проявяват алергия към тях, може да се насладите на тези уникални морски дарове и да извлечете ползите за фигурата и здравето си, като поръчате порция миди или като си ги приготвите сами. Знаете ли как се приготвят миди без черупка? Лесно е, ще ви разкрием тайните.

Как се приготвят миди без черупки?

Ако сте далеч от морския бряг и пресните миди с черупки не са налични около вас, това не е оправдание да се откажете от изключителните им ползи за здравето и да пропуснете да се насладите на вкуса. Мидите се продават замразени в големите вериги у нас и са масово достъпни за трапезата ви. Вижте как се приготвят миди без черупка, когато са замразени, за да поднесете за вечеря морски дарове сякаш сте на брега на морето. Полезни за вас ще са и следните съвети:

-          Внимавайте с избора на миди

Проявете бдителност, огледайте продукта – срок на годност, цвят на мидите, издайнически знаци, че е бил размразяван и прочие. Многократното размразяване на мидите не само влияе на вкусовите им качества, но може да ги направи и опасни.

-          Бързо вкъщи

Приберете се, преди да са се развалили мидите ви и се заемете с приготвянето им. Размразете ги, измийте ги под силна водна струя, поръсете ги с лимонов сок, за да се отървете от рибната миризма. Готови сте, следва самата рецепта.

Как да си направите бързо и лесно най-вкусните МИДИ

Рецепта за миди без черупки

Освен пакетът с миди ще ви трябва още само подправки – олио, сол, черен пипер, копър, лук – на вкус. Това прави рецептата още по-лесна и приятна – няма много съставки, подправките са налични във всяка кухня и са на вкус – както на вас е приятно и както предпочитате. Какво по-добро от това?

Как се приготвят миди без черупки – изпълнение на рецептата стъпка по стъпка

Кипнете размразените, измити и поръсени със сок от пресен лимон миди за 15 минути. След като се охладят ги нарежете на ситно. На ситно се нарязват и лукът –  една голяма глава, както и копърът. Запържва се първо лукът в тиган с олио или масло, а след като добие зеленчукът златист цвят, се добавят и мидите и подправките и се пържат не повече от 3-4 минути. Ако ги готвите прекалено дълго, ще станат твърди. Спазвайте времето и опитвайте, за да сте сигурни, че ще получите съвършените пържени миди без черупки.

Да ви е вкусно!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес