Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя марината за кисели краставички

02 септември 2024, 21:29 часа

Хрупкавите кисели краставички са любим деликатес в българската кухня и често се поднасят като гарнитура или мезе. Тайната на перфектните кисели краставички се крие в правилно приготвената марината. Тази рецепта, позната като "мързеливо консервиране", ще ви покаже как лесно и бързо да приготвите ароматни и хрупкави кисели краставички у дома. Независимо че рецептата е лесна за изпълнение, резултатът ще ви изненада със своята свежест и вкус.

Хрупкави кисели краставички без варене - ето как се приготвят

Необходими съставки за маринатата

За да се постигне отличен резултат, е важно да подготвим всички необходими съставки. Ето какво ви е нужно:

  • 1,5 литра студена вода
  • 1,5 кг пресни краставици
  • 2,5 супени лъжици сол
  • 15 грама сух копър (за предпочитане чадъри от копър)
  • 1 глава чесън

Тайната на хрупкавите кисели краставички се крие в правилното съотношение на съставките и използването на много студена вода – най-добре изворна или от кладенец. Студената вода и минималното количество съставки, като сол, чесън и копър, правят маринатата идеална за ферментация, придавайки на краставиците техния неповторим вкус и аромат.

Стъпки за приготвяне на хрупкави кисели краставички

Приготвянето на мариновани краставички започва с основната подготовка на съставките. Ето как стъпка по стъпка да постигнете перфектните резултати:

кисели краставички

  1. Измийте и подгответе краставиците - Изберете свежи и твърди краставици, измийте ги добре и ги поставете в голям съд или трилитрови буркани. Между краставиците наредете сух копър и обелени скилидки чесън. Тези подправки ще добавят допълнителен аромат и вкус на маринатата.
  2. Пригответе саламурата - В голяма купа комбинирайте студената вода със солта, като разбъркате добре, докато солта се разтвори напълно. Тази саламура ще служи като основа за мариноване на краставиците.
  3. Залейте краставиците със саламура - Напълнете съда с готовата саламура, така че да покрие напълно краставиците. Покрийте с капак и оставете за 3-4 дни на стайна температура. През този период краставиците ще ферментират, а на повърхността на саламурата ще се появи пяна. За да предотвратите разливане, поставете чиния под бурканите.
  4. Следете процеса на ферментация - Когато краставиците спрат да ферментират, саламурата ще стане мътна и пяната ще изчезне. Оставете краставиците да престоят още 10-12 часа за допълнителна сигурност, че процесът на ферментация е завършен. Ако не е завършен, капачките на бурканите могат да се раздуят.
  5. Стерилизиране на бурканите - След като ферментацията е приключила, извадете краставиците и ги поставете в чисти или стерилизирани буркани. Изсипете саламурата в тенджера и добавете още 1/4 чаша вода. Оставете да заври и внимателно залейте краставиците с врящата саламура.
  6. Съхранение на готовите кисели краставички - Затворете бурканите плътно и ги обърнете с главата надолу, като ги оставите да изстинат напълно под хавлиена кърпа. След това съхранявайте бурканите на хладно място, като килер или мазе.

Винаги слагайте по 1 листо от тази билка и киселите краставички ще са върхът

Приготвянето на хрупкави кисели краставички е лесно и приятно занимание, което ви дава възможност да се насладите на домашно приготвен продукт с уникален вкус. Със своята проста, но ефективна рецепта, тази марината ще ви помогне да съхраните летния вкус на краставиците и да го споделите със своето семейство през цялата зима. Не забравяйте да използвате студена вода и качествени продукти, за да постигнете най-добрите резултати.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес