Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се консервират тиквички за пържене

13 август 2024, 23:45 часа

Тиквичките са универсален зеленчук, който може да бъде основа за безброй ястия – от гювечи и супи до кюфтета и мусака. Затова не е изненадващо, че много домакини искат да запазят тиквичките, за да могат да ги използват и през зимата. В тази статия ще разгледаме как можете да консервирате тиквички, за да ги използвате за пържене и през студените месеци.

Съхранение на тиквички в хладилник

За да запазите свежестта на тиквичките възможно най-дълго, най-добре е да ги съхранявате цели в хладилника. Поставете ги в отделението за зеленчуци, където ще останат свежи за няколко дни. Важно е обаче да не ги държите там твърде дълго, защото тиквичките могат да се развалят внезапно. Не ги оставяйте повече от три дни, за да избегнете риска да се развалят.

10 интересни факта за тиквичките, които 100% не знаете

Замразяване на тиквички

Ако предпочитате да замразите тиквички за зимата, трябва да имате предвид, че замразяването може да промени текстурата и вкусовите им качества. След размразяване тиквичките стават по-меки, което може да повлияе на някои ястия. Въпреки това, замразяването остава популярен метод за съхранение.

Един от начините е да нарежете тиквичките на кубчета, които по-късно можете да използвате в различни гозби. Друг вариант е да ги нарежете на шайби или филии и след това да ги замразите. Важно е преди замразяването да ги бланширате за кратко – не повече от две минути, след което да ги оставите да се отцедят добре.

тиквички

Можете също така да изпържите тиквичките, да ги овкусите с копър и чесън и да ги замразите в този вид. Така, когато дойде моментът за консумация, просто трябва да ги размразите и да ги претоплите в микровълновата печка.

Консервиране на тиквички в буркани

Консервирането на тиквички в буркани е отлична алтернатива на замразяването, тъй като така зеленчукът се запазва по-дълго време. За да ги консервирате, първо измийте тиквичките и ги нарежете на шайби или кубчета, в зависимост от предпочитанията ви. Поставете нарязаните тиквички в буркани, добавете вода и два аспирина, след което ги сварете за около пет минути. Приготвени по този начин, тиквичките могат да бъдат използвани както за пържене, така и за други ястия.

Хрупкави тиквички: Така ги приготвят във Франция

Друг метод за консервиране включва нарязването на тиквичките на кубчета, добавянето на сол, копър и един аспирин в бурканите, след което отново се варят за около пет минути. Този метод не само запазва тиквичките, но и ги подготвя за лесна употреба в различни ястия.

Консервирането на тиквички е практичен начин да се насладите на този вкусен и полезен зеленчук през цялата година. Независимо дали решите да ги замразите, да ги съхранявате в хладилник или да ги консервирате в буркани, тези методи ви позволяват да имате тиквички под ръка за разнообразни ястия, включително за пържене. Така, дори през зимата, можете да се наслаждавате на свежия вкус на тиквичките, сякаш току-що сте ги набрали от градината.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес