Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хрупкави кисели краставички без варене - ето как се приготвят

26 август 2024, 19:45 часа

Киселите краставички са неизменна част от българската трапеза, особено през студените зимни месеци. Но какво ако ви кажем, че можете да приготвите хрупкави и ароматни краставички без нуждата от варене? Тази рецепта е не само лесна и бърза, но и гарантира запазването на свежестта и вкуса на корнишоните. Нека ви разкажем как да го направите стъпка по стъпка.

Тайната на вкусните кисели краставици е разкрита

Необходими продукти за перфектните кисели краставички

Преди да започнете процеса на приготвяне, е важно да подготвите необходимите съставки. За да получите хрупкави кисели краставички, ще ви трябват следните продукти:

  • Корнишони (малки краставички)
  • Лук
  • Черен пипер - 5 зрънца на буркан
  • Синап - 1 щипка на буркан
  • Сол - 1 супена лъжица на буркан
  • Захар - 1 супена лъжица на буркан
  • Оцет - 4 супени лъжици на буркан
  • Копър
  • Аспирин - 1 таблетка на буркан

кисели краставички

Как да приготвите кисели краставички без варене?

1. След като сте събрали всички необходими продукти, следва да пристъпите към подготовката на бурканите. На дъното на всеки буркан поставете черния пипер и синапа. Тези подправки ще придадат характерния вкус и аромат на вашите кисели краставички.

2. След това добавете солта, захарта и оцета. Тези съставки са ключови за маринатата, която ще запази краставичките свежи и хрупкави.

3. След като сте подготвили маринатата, подредете корнишоните плътно в буркана, така че между тях да няма празни пространства. Това ще помогне за равномерното разпределение на маринатата и ще запази краставичките хрупкави.

4. Върху корнишоните добавете няколко резенчета лук и клонче копър. Лукът придава допълнителен вкус, а копърът добавя приятен аромат и свежест.

Кисели краставици в буркан – към какво ВИНАГИ да се придържаме

5. Не на последно място, поставете по една таблетка аспирин във всеки буркан. Аспиринът помага за запазване на консервите и предотвратява развалянето им.

6. Накрая, допълнете бурканите с вряла вода, затворете ги плътно и ги обърнете с капачките надолу. Това ще осигури по-добро запечатване на бурканите и ще предпази от навлизане на въздух.

Приготвянето на хрупкави кисели краставички без варене е изключително лесно и бързо, а резултатът е просто великолепен. С тази рецепта ще може да се насладите на свежестта и аромата на домашно приготвени кисели краставички през цялата година. Запомнете, че ключът към успеха се крие в правилното подреждане на продуктите и внимателното затваряне на бурканите. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес