Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бързо и полезно: 3 лесни начина за приготвяне на сьомга

28 август 2024, 18:52 часа

Сьомгата е една от онези храни, които не могат да бъдат сбъркани нито на външен вид, нито на вкус. Тя е и една от най-богатите на омега-3, което подхранва мозъка и тялото.

Още: Лесно и бързо: Рецепта за вкусни пиперки с хлебни трохи

Идеална е за тези, които искат да спазват диета, или за тези, които имат строг хранителен режим поради здравословни проблеми.

Сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини, които ви помагат да подобрите метаболизма си и да поддържате добро телесно тегло. Освен това сьомгата е много полезна за понижаване на холестерола и поддържане на здравето на сърцето.

Поради тази причина Американската асоциация за сърдечни заболявания препоръчва да се консумира мазна риба като сьомгата поне два пъти седмично.

За да й се наслаждавате възможно най-здравословно във вашите домове, следвайте указанията, които ви представяме.

Съвети за безопасност

Размразявайте, съхранявайте и мариновайте сьомгата в хладилника. Тя трябва да бъде прясна до момента на готвене, за да се избегне евентуално заразяване с хранителни болести.

Също така се уверете, че рибата не докосва други храни, измийте добре ножа, дъската за рязане с гореща вода и препарат, след като приключите с рязането.

За да предотвратите възможността за развитие на бактерии, приготвяйте сьомгата в рамките на 2 дни след закупуването ѝ или я съхранявайте във фризера.

Консумирайте останалата риба в рамките на 1-2 дни. След като я изядете, изхвърлете всички остатъци, които са престояли на стайна температура повече от 2 часа.

Пушена сьомга

Приготвянето на пушена сьомга е бърз начин за добавяне на вкус и се съчетава добре с печена или приготвена на скара риба. Просто смесете червен пипер, чесън на прах, сол и малко кафява захар в малка купа. Натрийте с нея филетата от сьомга и ги оставете да починат преди готвене.

Печена сьомга във фурната

Първо загрейте фурната си на 200 градуса по Целзий. Намажете сьомгата със зехтин и избягвайте маслото, слънчогледовото или царевичното олио, тъй като те изгарят при висока температура. Поставете сьомгата върху застлана с хартия за печене тава и я запечете за няколко минути.

Сьомга на скара

Още: Бърза вечеря: Кремообразен ескалоп с пилешко филе и гъби

Първата стъпка, разбира се, е да подготвите скарата, тя трябва да е със средна температура. Поставете сьомгата в съд и я мариновайте, оставете я за поне 30 минути.

Поставете сьомгата върху грила, с кожата надолу. Оставете я за около 10-15 минути. Намажете със специален сос за грил.

Добър апетит!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес