Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бърз тутманик без месене – уникално вкусна стара българска рецепта

26 ноември 2023, 16:27 часа

Месенето на хляб и тестени изделия е част от културата и бита ни, от корените и историята ни. То е и сред най-старите дейности на човека, свързани с приготвянето на храна – мелници за зърно са съществували още хиляди години преди Христа. Нашите прабаби сами замесвали и изпичали насъщния, те са нямали възможност за улеснение да го закупят готов. Фабричният хляб обаче не може да се сравнява с домашно замесения и днес появата на съвременни хлебопекарни за домашна употреба, позволяващи на всяка домакиня сама да приготви насъщния, категорично доказва това.

Ръчното месене е традиция, която малко от младите хора умеят, но пък традицията да си приготвяме тестени изделия вкъщи е съхранена. Нямате време да месите, не умеете, но искате да зарадвате семейството с вкусна, ароматна домашно приготвена закуска? Имаме решение – бърз тутманик без месене, който ще достави кулинарно удоволствие за всички, събрали се за закуска около масата.

Тутманикът в миналото – традиции и обичаи

Тутманикът е традиционно ястие за страната ни, чиито корени се зараждат в далечното минало. Представлява тестено изделие, произведено от дебели кори, в което традиционно присъствали натрошено саламурено сирене, кисело мляко и яйца, а в някои части на България добавяли пръжки или късчета месо. Приготвял се е и сладък тутманик, който приличал по-скоро на козунак или обреден хляб.

С течение на вековете тутманикът се превърнал в разновидност на гарнираната пита. Днес тутманикът прилича именно на пита, докато в миналото е наподобявал като консистенция друго традиционно българско ястие – качамака.

Тутманик по тракийски: Вкусен и ароматен

Тутманикът днес – бърз тутманик без месене

Днес може да закупите готов тутманик от баничарница, хлебарница, от големите хипермаркети и много други места, но винаги ще ви се услади повече, ако го приготвите в дома си. Не умеете да месите? Има решение за това – бърз тутманик без месене, който може да приготвите, дори да не сте докосвали тесто през живота си. Необходимите продукти за този бърз тутманик без месене са:

  • половин килограм брашно,
  • чаша олио
  • 4 големи яйца,
  • четвърт сирене, което трябва да не е имитиращ продукт, а с високо качество,
  • кофичка кисело мляко, висококачествено,
  • чаена лъжичка сода,
  • по желание – сусам – за поръсване, който може да замените и с друго семе – слънчоглед например.

Класическата рецепта за любимия тутманик

Как се приготвя бърз тутманик без месене?

Три от яйцата се разбиват добре, четвъртото го оставете на страна, то ще ви трябва за  намазване на тутманика. Към разбитите яйца се прибавя киселото мляко, в което предварително е разтворена содата. Последователно се добавят и разбъркват олиото, сиренето, брашното. Целта е да се получи средно твърдо тесто.

То не се меси, все пак това е рецепта за тутманик без месене, а се разстила в тава, подходяща за фурната ви, която тавичка следва да е омазнена, за да не залепне на дъното ѝ тутманикът. Преди да се сложи във фурната се намазва с четвъртото яйце и се поръсва със сусама. След половин час на 200 градуса ще имате вкусна закуска, от която всички ще си оближат пръстите и ще си спомнят за най-българските и най-свидните традиции. Хапва се топъл, като може да го поднесете с кисело мляко.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес