Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без да си мръднете пръста - така се прави тази мързелива лютеница

27 август 2024, 12:00 часа

Лютеницата е любимата българска разядка, която носи аромата и вкуса на домашната традиция. Всяка есен, в много домове, подготовката на лютеницата се превръща в истински ритуал, който изисква време и внимание. Но какво ще кажете за един по-лесен и бърз начин да приготвите тази вкусотия, без да прекарвате часове в кухнята? Представяме ви рецептата за мързелива лютеница, която се прави на фурна – лесна, вкусна и почти без усилие!

Необходими съставки за мързеливата лютеница

За да приготвите тази рецепта, ще ви трябват следните съставки:

  • Доматите: 3 кг
  • Чушки: 4 кг
  • Патладжан: 2 кг
  • Моркови: 1 кг
  • Чесън: 1 глава
  • Олио: 1/2 чаена чаша
  • Захар: 3 супени лъжици
  • Сол: 2 супени лъжици
  • Черен пипер: 1 чаена лъжица

Домашна лютеница: Перфектна зимнина

Как да приготвите мързеливата лютеница на фурна?

1. Подготовка на зеленчуците

Първата стъпка в приготвянето на мързеливата лютеница е подготовката на зеленчуците. Започнете, като измиете добре всички продукти. Нарежете доматите, чушките, патладжаните и морковите на кубчета с приблизително еднакъв размер. Обелете и почистете чесъна. Ако имате кухненски робот, можете да смелите всички зеленчуци до желаната текстура. Ако не разполагате с робот, нарязаните на кубчета зеленчуци са също толкова подходящи за следващата стъпка.

2. Готвене във фурната

След като зеленчуците са готови, изсипете ги в дълбока тава. Добавете захарта, солта и разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно подправките. Загрейте фурната на 200 градуса и поставете тавата вътре. След като сместа започне да ври, намалете температурата на 170 градуса и оставете лютеницата да се готви бавно за около 4 часа, като периодично разбърквате, за да не загори.

лютеница

Когато лютеницата достигне желаната гъстота, добавете олиото и черния пипер. Разбъркайте отново добре и върнете във фурната за още около 20 минути, за да се комбинират всички вкусове.

3. Финални щрихи и съхранение

След като лютеницата е готова, ако не сте смилали зеленчуците предварително, сега е моментът да използвате блендер или кухненски робот, за да пюрирате сместа до гладка консистенция. Опитайте на вкус и ако е необходимо, добавете още сол или черен пипер според вашите предпочитания.

Готовата лютеница изсипете в предварително стерилизирани бурканчета. За да ги съхраните безопасно през зимата, стерилизирайте бурканчетата, като ги варите за около 10 минути.

Златната лютеница от тефтера на баба

Мързеливата лютеница на фурна е перфектното решение за всички, които обичат домашната кухня, но нямат много време за готвене. С минимални приготовления и малко търпение, можете да имате вкусна и ароматна лютеница, която да запазите за дълго време. Насладете се на този лесен начин за приготвяне и се радвайте на домашния уют с всяка хапка!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес