Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 лесни маринати за сочни и крехки пилешки крилца

24 септември 2024, 10:16 часа

Пилешките крилца може да са перфектната храна — те са месести и толкова лесни за овкусяване, както ги предпочитате, независимо дали са пикантни, сладки или нещо по средата. Без значение какъв вкус предпочитате, има една тайна, която гарантира вкусни резултати: изваряване на пилешките крилца в марината, което позволява на месото да престои в солена смес от един час до една нощ преди готвене.

Още: Бързо и вусно: Портобело с боб канелини и рукола

Крилцата са сочни, добре подправени и хрупкави — това е перфектното трио от вкусове и текстури. Ако не сте запознати с приготвянето на марината, имаме изпитани съвети от главен готвач заедно с рецепти за вкусни пилешки крилца. Ето какво трябва да знаете, за да направите най-добрата марината за пилешки крилца.

Ползите от приготвянето на пилешки крилца в марината

Като всяка птица, пилешките крилца могат да изсъхнат бързо по време на готвене. Това се дължи на двойния процес на готвене на месото, докато се опитвате кожата да стане супер хрупкава. За щастие маринатата предотвратява сухите пилешки крилца, независимо от използвания метод на готвене, благодарение на реакцията на солта с месото. „Тя разтваря протеините в мускулите, а солта и протеините намаляват загубата на влага по време на готвене“, обяснява д-р Алън Самс, експерт по хранителни науки. „Това прави месото по-сочно, по-крехко и подобрява вкуса.“

Въпреки че солта е от съществено значение за подобряване на текстурата на месото, маринатите често съдържат захар и други подправки за допълнителен вкус и за да помогнат на кожата да покафенее равномерно. Едно нещо, което трябва да имате предвид при марината е вида, който ще използвате, за да създадете апетитна партида пилешки крилца.

Мокра срещу суха марината за пилешки крилца

Когато нанасяте марината, ще използвате или мокра, или суха смес, за да постигнете желаните резултати. Тук Нора Кларк готвач, обяснява разликата между двата вида и кой да изберете, преди да приготвите крилца.

За най-сочно месо: Използвайте мокра марината

В мокра марината пилешките крилца се накисват в разтвор от сол, вода, захар, билки и подправки. Крилата престояват в течността няколко часа, което влива много влага в месото, което остава през целия процес на готвене. Въпреки това е от ключово значение да изсушите напълно крилцата преди готвене, така че кожата да стане хрупкава правилно.

За най-бърз вкус: Използвайте суха марината

Сухата марината включва триене на крилцата със смес от сол и подправки, преди да ги оставите да почиват в хладилника. Този метод извлича влагата от месото и кожата, която се смесва със сухата марината, за да се създаде ароматна течност. Сухото мариноване може да се извърши само за един час, като същевременно се получава вкусно месо и дори по-хрупкава кожа в сравнение с мократа марината.

Как да си направим марината за пилешки крилца

Имате нужда само от няколко съставки, за да засолите пилешките крилца в марината до ароматно и сочно съвършенство. По-долу можете да намерите две рецепти за марината (една мокра, една суха), които да опитате, когато печете, пържите във фритюрник, печете на скара или пържите на въздух крилца.

Мокра марината от пилешки крилца

Тази рецепта е предоставена от Кларк. Нейният най-добър съвет: Експериментирайте с различни подправки. „Бъдете креативни с вашата марината, като добавите съставки като цитрусова кора, пресни билки, лют сос, соев сос или мед, за да постигнете различни вкусови профили“, предлага тя.

Необходими съставки:

  • 4 чаши вода
  • ¼ чаша сол
  • ¼ чаша гранулирана или кафява захар, пакетирана
  • 2 скилидки чесън, счукани
  • 2 дафинови листа
  • 1 ч.ч. зърна черен пипер
  • 450 грама пилешки крилца, нарязани

Упътвания:

Поставете пилешките крилца в голяма, здрава найлонова торбичка или херметически затворен контейнер с капак. В голяма купа разбийте заедно останалите съставки, докато солта и захарта се разтворят.

Внимателно изсипете маринатата върху пилешките крилца и разбъркайте наоколо, така че месото да е потопено. Покрийте или затворете плътно контейнера, за да блокирате излишния въздух. Охладете за поне 2 часа или до една нощ. Извадете крилцата от маринататата и изхвърлете течността.

Изплакнете солената вода и изсушете пилешките крилца напълно. Продължете с предпочитаната от вас рецепта. (Забележка: Двойни или тройни измервания, ако е необходимо за по-големи количества крила.)

Марината от сухи пилешки крилца

Тази рецепта е предоставена от Джереми Пайк, автор и създател на рецепти. Той отбелязва, че трябва да внимавате с определени видове сол. „Ако използвате трапезна сол или фина морска сол, ще трябва да намалите количеството, тъй като това ще направи крилцата наистина солени“, отбелязва той.

Необходими съставки:

  • Сол (едра или фина морска сол или готварска сол)
  • Допълнителни подправки като чесън на прах, смлян градински чай или сушен розмарин, по избор
  • 1 килограм пилешки крилца, разделени

Още: Уникално вкусна вечеря с италиански привкус

Упътвания:

Поставете крилцата върху решетка, поставена върху тава за печене, като оставите достатъчно място между всяко от тях. Поръсете двете страни на крилцата с достатъчно сол, за да покриете равномерно повърхността. Добавете други подправки върху слоя сол (ако използвате).

Охладете непокрито за поне 1 час или до една нощ. След това извадете от хладилника и започнете да приготвяте по рецепта. (Забележка: Не е нужно да изплаквате крилцата, тъй като сухата марината ще проникне в месото.)

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес