Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владислав Панев: Смисълът от правителството е в приемането на важните закони

08 септември 2023, 19:45 часа • 986 прочитания

"Законите, които трябва да бъдат приети до края на септември, са реформите, които са важни за България. Това е смисълът от съществуването на правителството, защото без правителство няма да има и парламент, а парламентът приема тези важни закони последните няколко месеца". Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ по БТВ Владислав Панев, депутат от ПП-ДБ.

По думите му участниците в управлението са обединени около три приоритета – Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване. А законите, които ще бъдат приети до края на септември, ще осигурят получаването на първия транш от Плана за възстановяване. 

Още: Премиерът: Има риск да загубим средства по плановете за териториално развитие и енергиен преход

"Има програма, която се изпълнява, дали е достатъчно амбициозна – според мен не е, но такива са реалностите в момента. Честно казано, не се чувствам много комфортно, защото изпълняваме програма минимум. Това не са най-реформаторските правителство и парламент на България, но е това, което може да се случи в момента", каза още Панев.

Още: Владислав Панев: Проектът за конституционни промени ще влезе в Народното събрание

"Бих казал, че в парламента по-скоро се работи трудно, тъй като освен задължителните закони, които трябва да приемем, като че ли пазарлъците не винаги вървят на принципна основа", каза още той. "България продължава да бъде сериозен износител на ток, благодарение на новите соларни мощности. Цената на тока в момента е с може би 3-4 пъти по-ниска, отколкото беше през миналата година", допълни Панев.

Той коментира и наводненията в страната. "Промените в климата водят до това - изсипване на дъждове изведнъж по много. В същото време адаптацията на целия свят към проблемите не трябва да е назад - почистването на деретата, презастрояването. В Карловско голямо значение оказа изсичането на дърветата. Днес е ден на траур - съболезнования за загиналите в Царево", каза той.

Още: До 10 дни Царево ще пресметне щетите от потопа

"По-лесно е на управляващите в общината да дават разрешения за строеж, когато няма устройствен план и това е голям проблем. Затова и казах, че адаптацията е изключително важна и това се отнася и до хората, които дават разрешения за строеж там, където не трябва", коментира още Панев. Той обясни, че трябва да има и контрол върху язовирите. "Мисля, че можем да минимизираме щетите в бъдеще с адекватна работа", допълни Панев.

Още: За бюджета всичко е ясно с ГЕРБ, без някои малки неща за милиони: Говори Владислав Панев

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес