Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вече е известен първият член на новия ВСС

20 май 2017, 19:35 часа • 1498 прочитания

Директорът на Националната следствена служба Евгени Диков е първият член на новия Висш съдебен съвет. Диков е и заместник на главния прокурор Сотир Цацаров относно въпросите по разследването. Той влиза в новия ВСС с вота на следователите.

Като единствен кандидат за единственото място, което им се полага в Прокурорската колегия, той получи подкрепата на 296 от общо 444 свои колеги, които имаха право на глас, пише "Правен свят". В гласуването днес се включиха 337 следователи, като 275 от тях гласуваха електронно, а 62 с хартиена бюлетина. 41 следователи пуснаха недействителна бюлетина, което е начин да изразят неодобрението си в процедурата с един кандидат.

След като Диков встъпи длъжност в кадровия орган, той ще е сред хората, които ще трябва да изберат нов шеф на следствието на овакантеното от него място.

За разлика от следователите, съдиите и прокурорите, чиито общи събрания престоят, ще могат да избират между доста повече кандидати. Съдиите, които се включиха в надпреварата за шестте места в съвета са 27. А 12 прокурори се борят за 4 места.

11-те членове на професионалната квота във ВСС ще бъдат избрани още през юни, когато ще приключат Общите събрания на съдиите, прокурорите и следователите, то за 11-те, които ще излъчи парламентът, разговорът дори не е започнал.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес