Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Транспортният министър обяви: Декември се споразумяваме с Румъния за мост над Дунав при Русе - Гюргево

11 ноември 2022, 11:28 часа
Реклама

Декември се споразумяваме с Румъния за мост над Дунав при Русе - Гюргево. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на транспорта Христо Алексиев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Джевдет Чакъров от ДПС за възможността за трети мост над река Дунав между Силистра и Калараш. 

ОЩЕ: България и Румъния започват проучвания за изграждане на пет нови моста над Дунав

От своя страна Чакъров заяви, че въпросът за възможността за изграждане на мост над река Дунав между българският град Силистра и румънският град Калараш, се обсъжда вече десетилетия, но за гражданите на регионите около двата града отдавна не е въпрос.

Вицепремиерът Алексиев му отговори, че безспорно изграждането на мостови съоръжения между България и Румъния по протежение на река Дунав, е приоритет за всички. "И в момента за служебното правителство, и мой личен приоритет като министър на транспорта и съобщения. Възможността за изграждане на мост между Силистра и Калараш е предвидена в подписания меморандум от 2029 гг. за разбирателство между правителството България и правителството Румъния", уточни министърът. 

По думите му в чл. 2 от меморандума страните са се съгласили да анализират наличните документи и да се споразумеят за местоположението, което да бъде избрано за изготвяне на предварително проучване за изграждане на трети мост - за Оряхово - Бекет, Никопол-Турну Мъгуреле, Свищов - Зимнич, Русе- Гюргево и Силистра - Калараш. 

"На 29 септември в град Букурещ в рамките на двустранна среща на ниво министри бяха постигнати следните договорености: изграждане на трети мост над река Дунав при Русе - Гюргево, споделено разбиране, че строителство на нови мостове, фериботната свързаност и подобрението на преминаването през граничните пунктове следва да бъдат разглеждани като като един общ стратегически приоритет с няколко проекта в него", каза още той. 

Стана ясно, че в момента се подготвят двустранно споразумение за изграждане на мост при Русе -Гюргево, като това се очаква това да стане месец декември тази година. 

По думите му успоредно със споразумението за "Дунав мост" 3, продължават работа по проектите за още мостови съоръжения, като това включва локацията за мост на Силистра - Калараш. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес