Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Старт на политическия сезон: 50-ото Народно събрание с първо заседание

19 юни 2024, 06:35 часа
Реклама

Започва политическия сезон. Новите 240 народни представители ще положат клетва в 9 часа.

По традиция звънеца на първото заседание на 50-ото Народно събрание ще удари най-възрастният депутат. Най-вероятно това ще е д-р Силви Кирилов от парламентарната група на "Има такъв народ".

В 50-ото Народно събрание ще има седем политически формации. С най-много представители са ГЕРБ-СДС - 68. След тях са ДПС - с 47, ПП-ДБ - с 39, "Възраждане" - с 38, БСП - с 19, ИТН - с 16, а „Величие”, които за първи път ще имат свои представители - с 13.

ОЩЕ: Окончателно: Вижте всички депутати в 50-то Народно събрание

Кой ще е новият председател на НС?

На първото си заседание депутати ще трябва да изберат председател на Народното събрание.

ГЕРБ-СДС вече съобщиха, че те ще предложат това да е Рая Назарян. Според лидера на партията Бойко Борисов от парламентарната подкрепа за тяхното предложение ще стане ясно дали има смисъл разговорите за съставяне на правителство да продължат. ОЩЕ: ГЕРБ издига Рая Назарян за председател на НС, от избора ѝ ще зависи бъдещ кабинет (ВИДЕО)

Доскорошните им партньори ПП-ДБ дадоха заявка, че няма да подкрепят номинацията на Рая Назарян за председател. ОЩЕ: Кирил Петков: ПП-ДБ няма да подкрепи Рая Назарян за председател на НС

Отказ за подкрепа дойде и от БСП. Социалистите ще имат своя кандидатира в лицето на Борислав Гуцанов.  

След формирането на парламентарните групи, президентът трябва да проведе консултации със седемте формации в 50-ото Народно събрание. След това Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Ще го получи най-голямата по численост група – тази на ГЕРБ-СДС.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес