Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симеоновският лифт и Витоша станаха предизборна тема

19 май 2024, 10:16 часа •
Реклама

Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет са притеснени, че ПП-ДБ-Спаси София са напът да задръстят с автомобили Витоша със спирането на Симеоновския лифт.

Още: Симеоновският лифт на Витоша няма да работи повече - не може да се гарантира безопасността

Припомняме, че лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев написа в профила си във Фейсбук, че Симеоновският кабинков лифт спира окончателно да работи и повече няма да бъде ремонтиран. "Днес собственикът обяви, че Симеоновският лифт официално повече няма да функционира. Така, към тъжната съдба на Княжевския и Драгалевския лифтове, се присъедини и най-новият такъв, построен през 1983 г.", написа Бонев.

Още: За лифта в Симеоново - вместо от "Витоша ски", чакаме отговори от Австрия

Васил Терзиев бездейства за Симеоновския лифт

На брифинг заместник-председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев обясни, че кметът на София Васил Терзиев нищо не е направил за Симеоновския лифт. Договорът за приватизация се сключва в изпълнение на решения на СОС през 2007 г., като в решението за приватизация няма нито един общински съветник от ГЕРБ. Договорът за приватизация е сключен за 25 г. и до 2032 г. Столична община може да упражнява контрол върху лифта. Столична община бездейства за Симеоновския лифт, възмутен е Георгиев.

„Вярно, че за ПП времето тече по-бързо, но до 2032 Столична община има всички права да упражнява контрол, за да може Симеоновския лифт да работи“, коментира Георгиев, според когото столицата има Фейсбук кмет, а не реален столичен кмет. По времето на управлението на бившия кмет Йорданка Фандъкова Симеоновският лифт работил, като се намирали резервни част и технически решения. Резултатът от бездействието на кмета на София е затварянето на Симеоновския лифт, изтъкна Георги Георгиев.

Според него един от възможните начини за решаване на проблема е Столична община да развали договора за приватизация. ГЕРБ-СДС в СОС настоя да се освободи и заместник-кметът по правни въпроси в Столична община.

Още: Симеоновският лифт замръзна

"Задръстихте бул. "Витоша", но не задръствайте планината Витоша"

Георги Георгиев призова кмета на София Васил Терзиев и председателя на СОС Цветомир Петров да не улесняват приватизатора със затварянето на Симеоновския лифт. Задръстихте булевард „Витоша“, но не задръствайте планината Витоша, призова Георгиев.

Прошко Прошков добави, че в случая със Симеоновския лифт е изненадващо, че кметът на София не предприема действия освен публични статуси. Промяната катастрофира на национално ниво, а на местно ниво е в пълен блокаж! ПП-ДБ-Спаси София се опитват да пренесат хаоса, който причиниха на “Витошка” и на Витоша, категоричен бе Прошков. Той призова ПП-ДБ-СС да решат кой е пилотът, кой е стюардесата и да започнат да карат самолета на държавата.

Бившият кандидат за кмет на София, а сега общински съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян посочи, че не е видял нищо, което да е свършено за Витоша след местните избори насам.

Още: Симеоновският лифт няма да работи до края на февруари, обяви Васил Терзиев

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес