Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патриотичният фронт внесе закона срещу бурките

20 април 2016, 11:05 часа • 907 прочитания

Парламентарната група на Патриотични фронт представи Законопроект за носенето на облекло прикриващо или скриващо лицето, добил популярност като закона за бурките.

Представянето на законопроекта бе направено от народния представител от ПГ на ПФ Красимир Каракачанов.

„От години наблюдаваме в България опитите на определени външни фактори, чужди държави, фондации и всякакви други организации, да разделят българското общество, налагайки с финансови средства едно нетрадиционно облекло за българските мюсюлмани, чиято цел е разделянето на българското общество. Според Конституцията България е светска държава. По традициите на исляма в България, никога подобни облекла, които са характерни за страните от Персийския залив или Близкия изток, не са били характерни за мюсюлманите в България”, обясни Каракачанов, цитиран от Фокус.

По думите му, този законопроект е своевременна реакция срещу нарастващия радикален екстремизъм и случващото се Европа.

„Закона има 9 члена. Освен като закон, който регламентира какво е облекло, скриващо лицето, сме предложили и промени в Наказателния кодекс. За нарушаването на забраната за носенето на подобно облекло, наказанието е глоба в размер на 200 лева за първо нарушение, а за всяко следващо нарушение до 1500 лева”, поясни още Каракачанов.

Той цитира дословно предложението за нова алинея към чл. 162а, който гласи: „Който чрез използването на заплаха, насилие, принуда или власт, или посредством обещание за даване на материална облага, принуди или склони другиго да носи забранените закона облекла (бурки), се наказва с лишаване от свобода за срок до 3 години и глоба до 5000 лева, както и с обществено порицание”.

Лидерът на ВМРО уточни, че когато деянието се извършва по отношение на малолетни или непълнолетни лица, предвиденото наказание е затвор до 5 години и глоба в размер на 10 000 лева. Каракачанов допълни, че законопроектът вече е депозиран в деловодството на Народното събрание.

Навсякъде, където се носят бурки, никаб или фереджета, хората, които ги носят, го правят срещу месечно заплащане. Това каза по време на брифинга народния представител и председател на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

„Това беше установено от медиите, говоря за Мадан, Рудозем, Пазарджик. Това са отделни места, където жените, които използват тези бурки - прикриващи лицето облекло, всъщност го правят не поради някаква преданост към исляма, а го правят срещу заплащане. Всичко останало е за пред медиите”, посочи Симеонов.

„Има също и информация от службите, така че тук нямаме никакво съмнение, че става въпрос за една последователна политика на нашата южна съседка Турция, която повече от 25 години се опитва да отъждестви религията ислям с принадлежност към турската държава. Между едното и другото няма нищо общо, както исторически, така и традиционно”, допълни още той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес