Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На 90% ГЕРБ ще направят коалиция с ДПС и БСП: Осман Октай в Студио Actualno (ВИДЕО)

02 април 2023, 21:29 часа
Реклама

ПП-ДБ ще спечелят изборите с поне 10 мандата повече от ГЕРБ-СДС, но няма да получат подкрепа за правителство на малцинството. 90% е шансът Бойко Борисов и ГЕРБ да реализират мандат и да сформират редовно правителство с подкрепата на ДПС и БСП. Това прогнозира Осман Октай, един от основателите на ДПС и депутат в четири парламента: Осман Октай прогнозира три сценария след изборите, ето какви

Той взе участие в Студио Actualno в изборната нощ, като бе гост в панела "Какво предстои за България?".

Социологическите агенции дават минимална преднина за ПП-ДБ пред ГЕРБ-СДС, а "Възраждане" и ДПС се борят за третата позиция.

ОЩЕ: Първи резултати от изборите: ПП-ДБ води пред ГЕРБ, ИТН е на ръба на 49-ото НС

Според Октай отпада третият вариант от прогнозите му. Остават обаче останалите два – коалиция между ГЕРБ + ДПС + БСП или нови избори, но не 2 в 1 наесен.

„За да можеш да разкриеш престъпника, трябва да почнеш да мислиш като него. Познавайки характера на политиците, както и бивш мои кадри като Карадайъ, когато знаеш манталитета им, можеш да правиш подобни анализи. Когато познаваш и как се създадоха социологическите агенции... Андрей Райчев-ци заедно с Росен Карадимов създаде паралелни социологически агенции, за да може да се контролира изборният процес до последния ден. Няма нито една държава в Европа, която да разрешава през последните 10 дни публикуване на социологически данни. У нас до петък се надпреварват и зомбират избирателното пространство“, коментира той.

На миналите парламентарни избори, ПП платиха висока цена, когато загубиха изборите, смята той. Президентът Радев е воювал срещу тях, а компромисът, който ПП направиха с БСП за правителство, както и „раздаването на министерства“, им изигра лоша шега. После те останаха на второ място.

„Екипът на ПП действително се научи и стигна до коалиране с ДБ и неслучайно имат още неща да учат. Какво ще им кажа сега? Първо, най-ниска избирателна активност съобщиха от ЦИК в Сливенски регион. Най-висока дадоха от 23 МИР – София. Защо никога Бойко Борисов и Нинова не са били водачи на листи в 23 и 24 МИР – София,  а отиват в 25 МИР и разчитат на този потенциал в периферията на София? Неслучайно днес 23 МИР има най-висока активност. Това говори добре, това е комплимент към младите софиянци. Преди дни казах, че с хартиената бюлетина, контролирайки периферията с местните тартори, те масово ще активират много хора в ромски квартали и видяхме как там урните се пълнят с бюлетини. Неслучайно Доган и Борисов гласуваха с хартиена бюлетина. Карадайъ, за да замаскира това на Доган, гласува машинно. Това е обмислено, за да се правят на големи демократи. От друга страна си подготвят хартиеното гласуване за по-лесно манипулиране на изборния процес“, допълни Октай.

Според него отново е имало така наречените „индиански нишки“ – най-известния метод при купения вот.

„Всички видяхме как Нинова задраска бюлетината – това не е случайно. Цяла България го видя. Скандал нямаше. От 23 МИР едва ли тези, които правят преброяване от социологическите агенции, ще ме спрат мен да питат как гласувам, ще спрат образованите софиянци. Те нямат самочувствието да спират софиянци пред тези секции, затова невинаги данните им са съотносими към реални резултати. Затова паралелното преброяване ще даде още по-голямо предимство на ПП-ДБ“, каза Октай.

Гласовете от чужбина са над 100 000 – най-вече за ДПС, ПП-ДБ и „Възраждане“, смята бившият депутат от ДПС. Той акцентира върху симпатизантите на „Възраждане“, които са с нископлатени професии в чужбина, „мразят Европа и НАТО“.

„Като започне паралелното преброяване, 23 МИР, 24 МИР, Пловдив, Варна – тези хора, които подкрепяха протестите 2020 г., ще се активират на тези избори, за да преодолеят контролирания вот. Смятам, че разликата ще направи така, че поне с 10 мандата повече ще имат ПП-ДБ от ГЕРБ-СДС“, заяви Октай.

Според него под 4% до 15% ще са участвали в гласуването, но няма да са участвали в разпределянето на мандати – т.е. ще са гласували за партии, които не прекрачват 4-процентовата бариера за влизане в парламента. „Тези 24 мандата се разпределят пропорционално на тези, които са влезли. Ако първата сила вземе 30%, това значи, че ще добавят още 8 мандата, т.н.“, анализира той.

„Непременно на ПП-ДБ бих им предложил да внесат закон, който да ги задължава да отчитат всички свои приходи. Искам да знам както парите на партиите, така искам да знам откъде са приходите на социологическите агенции – всяка година генерално да отчитат. Ако са лобисти, да знаем на кого са лобисти. И 10 дена преди изборите да се забранят публикации на социологически агенции. За да може хората най-после да имат доверие в партийната система, а не със заиграването на президента против парламента и партиите – че те са лоши, и да има носталгия към еднопартийната Живкова система“, допълни Октай.

„Това, което преследва президентът Радев като бъдещи политически цели, той ще загуби тази битка и ще плати много висока цена – и политическа, и личностна, и човешка“, заяви Осман Октай.

Връщайки се на темата за евентуално правителство, ПП-ДБ ще предложат кабинет, но няма да получат подкрепа, смята той. „За разлика от предния път, като предложиха акад. Денков, сега ще поемат първия мандат и първото нещо, което ще направи президентът – той го заяви днес, този път ще бърза. Загрижен ще е да работи парламента. Каза, че ще свика незабавно парламента. Това значи, че ЦИК като излезе с окончателни резултати в четвъртък, следващата сряда президентът ще свика парламента, защото депутатите ще са ясни“, направи прогноза той, посочвайки датата 12 април.

„Още в понеделник – 17 април, той ще покани първата сила. И ПП-ДБ трябва да отидат с кандидат за премиер. Този кандидат ще има една седмица. Ако не се предложи състав и структура на Министерски съвет, още първата седмица трябва да се върне мандатът. Ако обаче предложи състав, ще има общо 14 дни. Дори да предложат най-идеалната програма и най-добрите министри, няма да получат подкрепа. Защото срещу „Промяната“ се води войната. Тук не става въпрос за имена – Кирил, Асен, Христо Иванов, Атанасов, тук става въпрос за енергията на промяната от протестите през 2020 г. Хаджигенов и Бабикян къде са? Няма ги. Слави Трифонов го няма. Разбраха урока и се обединиха ПП и ДБ. Ако не се възползват от енергията и се прегърнат с коалиция „Магнитски“, отново ще бъдат изхвърлени зад политическия борд и ще дойдат нови, млади лица. Това е процес, който ще продължи 5-10 години – на политическа промяна“, каза той.

„90% казвам, че Борисов и ГЕРБ ще реализират мандата, ако получат втория мандат“, прогнозира Октай. И се върна към историята: „Спомнете си Тройната коалиция. Само с това, че се прегърна с комунистите, Царя вече го нямаше в политическото пространство. Пред Борисов стои голяма задача – как да приобщи БСП и ДПС в управлението. Ще предложи кабинет „ала Габровски“ и без коалиционно споразумение нито с БСП, нито с ДПС, той ще получи тяхната подкрепа. Отсъства Янев, който щеше да смекчи тази прегръдка“, добави той.

„Ще излезе Борисов и ще каже – аз не съм ги поканил в управлението, но не мога да ги спра да мислят за България. Това няма да е хартиена коалиция, това ще е коалиция „Магнитски“. Формациите, за които винаги съм твърдял, че са задкулисието. Борисов предлага Министерски съвет и получава подкрепата на Корнелия Нинова. На нея не ѝ трябват още едни избори. Тя с гърди ще пази България и българския народ от кризите, от Шенген, от „джендъри“, и ще контролира Борисов. Ще се направи правителство, но защо им трябва толкова много? За да отнемат властта на омразния президент и служебните министри, които контролират всичко. Другият център е пловдивският кръг около Гергов. Предстоят местни избори, а хартиената бюлетина най-много им трябва там. Няма да дадат без бой общини на ПП-ДБ. Когато разполагаш с централната власт, контролираш целия изборен процес“, твърди Осман Октай.

„Ако не се реализира този модел, президентът ще направи всичко възможно да не се реализира. На него единствено му трябва парламентът да приеме бюджет. Мислите ли, че толкова е загрижен за еврото, за Шенген? Не. Мисленето му е колкото се може да не му отнемат служебното правителство“, твърди Октай.

„Ако толкова е подхлъзнат и ще играе агресивно, Радев може да изчерпи преговори и консултации, третия мандат, до края на май. И ако не може, той има 60 дни да обяви избори. Значи може да има избори юли месец. Но това е най-малката вероятност, той тотално ще се изложи и ще се разобличи така. Няма как да има избори 2 в 1. Има два варианта – Борисов прави правителство и работят най-малкото до пролетта, ако той издържи на бавното му пържене от Корнелия Нинова, или по-рано от есента.

„Коалицията „Магнитски“ е толкова дълбоко зависима със задкулисните играчи. Поведението на Борисов не е личностно поведение. Хора като него, Доган, Нинова са подвластни за задкулисните зависимости. Кой плаща сметките на Доган? Мислите ли, че той е милионер? Ако има такава коалиция, никой няма да пипа прокуратурата, никой няма да разследва чекмеджетата“, допълни той.

„Има и война в Украйна. Те вървят с руските знамена и искат мир, ами отидете при Путин в Москва и му кажете, че искате мир. Нашият президент, в нарушение на всички международни правила, подписва международните договори, а не премиерът Гълъб Донев“, добави Октай. „Ако Путин все още не е тръгнал към София, е защото сме член на НАТО. Това ни е предимството. Това има отношение към бъдещото управление на страната“.

ОЩЕ: Трудно е ПП-ДБ и ГЕРБ да рискуват коалиция преди местните избори: Говорят Стоил Цицелков и Ивайло Ачев (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес