Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кунева: България трябва да е част от стратегията за разширяване на ЕС

23 май 2017, 17:03 часа
Реклама

България трябва да бъде активна при изработването на стратегия за разширяване на Европейския съюз и то с държави от Балканския полуостров. Това каза в предаването еМисия България по телевизия BIT Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.

Погрешно е да се мисли, че председателството на Съвета на Европейския съюз ти дава ексклузивни права. Стратегическия дневен ред се опрделя от трите държави, отговарящи за председателството (Естония, България и Австрия), но чрез събитията и силни държавни политики може да се наложи и националнозначима тема в дневния ред на ЕС, каквато е сигурността на Балканите чрез разширяването на съюза, добави тя.

Относно борбата с корупцията Кунева коментира, че не е имало воля за премането на антикорупционнен закон. ГЕРБ го изтласкаха от дневния ред. Средата, в която подобен закон трябва да се приема сега, не дава големи надежди, допълни тя. Не е важно дали сигналите са подписани или не, а дали са истински. С отказа за приемането на добър закон се преобърна усещането на хората за справедливост, а обществото има право да знае дали заемащите висши държавни длъжности са почтени и няма да злоупотребят, както имат право да знаят какво се случва с КТБ и затова Кунева е дала съгласие на президента за публикуване на стенограмата от разговора.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес