Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КСНС се събира да обсъди конфликтите в Близкия Изток

04 октомври 2024, 06:19 часа • 284 прочитания

Държавният глава Румен Радев свиква днес извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“.

Служебният премиер Димитър Главчев вече свика Съвета по сигурността към Министерския съвет, като Съветът се обедини около призоваване за деескалация на конфликта в Близкия изток, което е в синхрон с европейската позиция.

ОЩЕ: Главчев: Няма актуална заплаха за България заради ситуацията в Близкия изток (ВИДЕО)

"Заплаха за България в момента няма. България реагира изключително адекватно при евакуацията на българските граждани от Ливан. Това бе резултат от предварителна подготовка и информация, която имахме както от българските служби така и от партньорските и съюзническите", заяви Главчев и поздрави Държавния авиационен оператор за евакуацията. Служебният премиер подчерта, че заедно с всички институции правят всичко възможно за защита на живота и здравето на българските граждани. 

Кризата в Близкия Изток ескалира след прякото нападение на Иран срещу Израел на 1 октомври. Иран изстреля 180 ракети срещу Израел, а Иранската революционна гвардия заплаши да извърши „съкрушителни атаки“ срещу Израел, ако той отвърне на ракетното нападение на Ислямската република. ОЩЕ: Израел иска да въвлече САЩ във война: Говори арабистът Виктор Лилов (ВИДЕО)

 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес