Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Консултативен съвет при президента в предизборна кампания: Защо сега и какви са целите? Анализ на Атанас Радев

02 октомври 2024, 19:30 часа • 1427 прочитания

Основателни са опасенията, че предстоящият Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при държавния глава може да се превърне в предизборна арена дотолкова, доколкото последният КСНС не е свикван от февруари 2022 г. по отношение на войната в Украйна. 

Това заяви в предаването "Студио Actualno" политологът Атанас Радев. По думите му сега очевидно президентът има своите основания и аргументи да свика КСНС предвид ситуацията в Близкия изток, която не е никак розова. "КСНС в годините назад от различните президенти се е ползвал за това държавният глава да влезе в ролята си на арбитър между политическите партии. В тази ситуация ние няма да видим това, напротив - по-скоро ще видим позицията на президента по дадени теми, ще има някакви кратки изказвания от партиите и оттам-насетне не очаквам да се случи нещо грандиозно и да се постигне някакъв консенсус за управлението на дадената криза", смята Атанас Радев.

Политологът заяви още, че въпросът, който е с на-голяма тежест към момента, е този с политическата криза. "И консултативният съвет през годините, да припомня, е използван като възможност партиите да се договорят за датата на предсрочните парламентарни избори, за това кой ще бъде в състава на служебния кабинет и т.н. Това са все неща, които в момента президентът Радев не е правил и за мен е любопитно в тази ситуация, в която парламентът вече е разпуснат, макар че той продължава да си действа, и е любопитно дали председателите на парламентарните групи ще присъстват, тъй като в разширен състав би следвало те да са там - ще бъде любопитно това, което в петък ще чуем", коментира още Радев.

В каква кондиция партиите водят предизборна кампания - целия разговор с политолога гледайте във видеото. 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес