Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е партия "Величие", оказала се в битката за 50-ото Народно събрание?

09 юни 2024, 21:22 часа
Реклама

Една партия, чието име не всички знаеха, изненадващо се включи в борбата за влизане в Народното събрание на предсрочните парламентарни избори на 9 юни. Става въпрос за "Величие", която според първи данни на агенциите събира над 3% - доближава се до бариерата и ще вземе държавна субсидия.

Реклама

Според 75% паралелно преброяване на агенция "Алфа Рисърч" формацията събира дори 4,2% и с този резултат би влязла в парламента.

Още: "Една мощна червена лампа светна на тези избори": Политолози с първи коментари

"Величие" и връзката ѝ с "Исторически парк"

Партия "Величие" се свързва с Ивелин Михайлов (на заглавната снимка с президента Румен Радев). Той е идеолог на формацията, но е по-известен с това, че е основател на "Исторически парк" АД в село Неофит Рилски (Община Ветрино - в близост до Варна). Няколко журналистически разследвания и свидетелски разкази показват, че има основания да се твърди, че това е един вид "понци схема" за измама на инвеститори в парка, като междувременно Михайлов гради своя паравоенна структура в общината и трупа оръжие. Органите на реда обаче засега не предприемат действия, сигнализираха наскоро от "Капитал" и журналистът на свободна практика Симон Милков в свое отделно разследване.

Още: "Исторически парк" става микродържава с паравоенна структура: Къде са органите на реда?

Разследване на „Капитал“ заключава, че паркът се превръща в „държава в държавата“, като лидерите зад „сектата“, както я описва изданието, са си присвоили местната власт в с. Неофит Рилски и община Ветрино. Търсят и експанзия в съседни общини. Навсякъде има камери, принадлежащи на фирма "Пазителите", която на теория охранява „Исторически парк“, но се оказва, че всъщност работи като частна полиция и извършва граждански арести.

В общината има и друга организация – "Български юнак", която провежда военно обучение на десетки хора. Представя се за спортен клуб, но членовете ѝ, включително Ивелин Михайлов, ходят с военни униформи. Тренировките ѝ дори включват „превземане на сграда и оттегляне с прикриващ огън към укритие“. Бивши членове казват, че организациите са започнали усилено закупуване на оръжие и военни превозни средства.

Въоръжаването на групата около "Исторически парк" идва, след като през последното десетилетие тя буквално е завладяла община Ветрино. Първо чрез масирано изкупуване на земя и заселване на хора, включително и стотици издадени фиктивни постоянни и настоящи адреси, а впоследствие и чрез поемане на официалната власт в общината чрез партията на парка "Величие", в коалиция с местната организация на ГЕРБ, посочва се още в журналистическото разследване на колегите от "Капитал".

Още: Англичани, италианци, китайци и българи купуват новостроящи се средновековни къщи у нас

Кога е сформирана партия "Величие" и кои са останалите лица в нея?

Съосновател на "Величие" и водач на евролистата е бившият полковник от Националната служба за сигурност Николай Марков. 

„Нашият резултат е много над 4-процентната бариера, но живеем в мафиотизирана държава, в която изборите се продават и търгуват”, твърди той в първия си коментар след изборите, цитиран от Нова ТВ. Според него проучванията и анализите на социолози, политолози и журналисти са били "манипулирани", след като не са успели "да уловят високата избирателна активност" за „Величие“.

Полк. Марков подчерта, че „Величие“ не била против НАТО и ЕС. Само че Ивелин Михайлов е бивш застрахователен брокер и организатор на платени семинари за "финансова независимост", който е сред противниците на военната помощ за Украйна. Имал е близки отношения с Костадин Костадинов, като твърди, че е издал две книги на лидера на "Възраждане".

Политическа партия „Величие“ е регистрирана на 25 юли 2023 г. - т.е. преди по-малко от година. Седалището ѝ е във Ветрино, област Варна. На последните местни избори "Величие" печели 6 мандата в Общинския съвет във Ветрино.

Формацията се председателства от Албена Пекова, която не е включена в листите за вота на 9 юни.

Друго от лицата на "Величие" е доц. д-р Добромир Сотиров - хирург в болницата в Ямбол. Част от формацията е и музикалният педагог Етиен Леви.

Във „Величие“ е и Виктория Василева, която беше депутат от "Има такъв народ" в три парламента. През юли 2022 г. Василева напусна Народното събрание и партията на Слави Трифонов.

Още: Как България ще попадне в Г-7 за петдесет, сто години

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес